Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!goblin2!goblin1!goblin.st
u.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.
neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:kvpn6r514pyD5iVcu1zBR+PjLW4=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5b734736$0$586$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Mięso ze sklepu...
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
Date: 14 Aug 2018 21:18:47 GMT
Lines: 59
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 217.99.250.204
X-Trace: 1534281527 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 586 217.99.250.204:59865
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381173
Ukryj nagłówki
.. w hermetycznych opakowaniach, mrożone, mielone? Nie, dziękuję!
http://www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-4-719.pdf
,,Zmiany oksydacyjne zachodzace w czasie przechowywania miesa wołowego w
modyfikowanej atmosferze gazow
oraz obrobki termicznej i ich potencjalne skutki zdrowotne
Oxidative changes during storage of beef under modified atmosphere and
thermal treatment and its potential impact on human health
Joanna Łopacka, Aleksandra Lipinska
Samodzielny Zakład Techniki w Zywieniu, Wydział Nauk o Zywieniu Człowieka
i Konsumpcji, Szkoła Głowna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
(...)
Innym, niekorzystnym nastepstwem utleniania lipidow, jest powstawanie
zwiazkow toksycznych, takich jak produkty utleniania cholesterolu (COPs -
cholesterol oxidation compounds). Produkty utleniania cholesterolu budza
szczegolne zainteresowanie wsrod badaczy zajmujacych sie zywnoscia
i zywieniem, ze wzgledu na ich skutki biologiczne, takie jak wyste-
powanie chorob układu sercowo-naczyniowego oraz nowotwory [18, 19].
(...)
Wtorne produkty utleniania, takie jak aldehydy, ketony, wolne kwasy
tłuszczowe moga powodowac licz- ne uszkodzenia wewnatrzkomorkowe,
hamowac dzia- łanie niektorych enzymow, działac aterogennie oraz
cytotoksycznie [30]. Dialdehyd malonowy (MDA), aldehyd akrylowy, aldehyd
krotonowy wykazuja działanie mutagenne [31]. Sposrod wymienionych
zwiazkow najbardziej reaktywnym jest MDA, ktory powstaje podczas procesu
utleniania nienasyconych kwasow tłuszczowych. Jest on najczesciej
wykorzysty- wanym wskaznikiem do okreslania poziomu utlenienia tłuszczu w
miesie. Pod wpływem działania MDA na- stepuja zmiany w DNA, powodujac
jego niestabilnosc genetyczna, co prowadzi do licznych mutacji somatycz-
nych, ktore sa poczatkiem transformacji nowotworowej i powstawania
nowotworow. MDA reagujac z białkami powoduje powstawanie barwnikow
lipofuscynowych, ktore gromadza sie wewnatrz komorek, co prowadzi do
ich starzenia sie [27]. Podczas smazenia zywno- sci mrozonej powstaja
cykliczne monomery kwasu tłuszczowego. Posiadaja one własciwosci
mutagenne i kancerogenne, ktore stanowia powazne zagrozenie dla
zdrowia, tym bardziej, ze sa dobrze wchłaniane z przewodu pokarmowego
[32].
(...)
Podsumowanie
Przechowywanie miesa wołowego w modyfiko- wanej atmosferze gazow jest
powszechnie stosowane w odpowiedzi na potrzeby zarowno producentow, jak i
konsumentow. Nalezy jednak zwrocic uwage na mozliwe niekorzystne
skutki zywieniowe i zdrowot- ne zwiazane z procesami utleniania
zachodzacymi podczas przechowywania w warunkach prooksydacyj- nych.
Produkty utleniania tłuszczow maja wpływ na przyswajalnosc niektorych
aminokwasow, szczegolnie egzogennych oraz strawnosc białek. Straty
aminokwa- sow maja ogromne znaczenie w fizjologii zywienia i sa
niezbedne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkie- go organizmu.
Zaawansowane produkty utleniania białek moga miec udział w
patomechanizmie i rozwoju chorob przewlekłych, takich jak: miazdzyca,
cukrzy- ca oraz choroby nerek, jak rowniez w zaburzeniach zwiazanych z
prokreacja, ciaza i porodem. (...)."
O mielonym nie cytuję - sami sobie znajdźcie w tekście, dlaczego jest be.
--
XL Mięso kupuję tylko w kawałku, ze świeżego rozbioru, na wagę", w firmowym
sklepie lokalnej przetwórni!
|