Data: 2010-02-09 06:41:42
Temat: NA DZISIAJ, CZYLI 09.02.10
Od: "Prawusek" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
MASTYŁO - ŁEMKIŁSKA ZUPA MLECZNA
Szybka, smaczna, lekkostrawna i dla wszystkich od 1 roku do 100 i więcej.
Mleko - w potrzebnej ilości np. 2 litry - zagotować
Mąka - rozrobić w garnuszku blenderem lub mątewką (kołatką) z mlekiem ilość
zależna od lubianej konsystencji
Jajka - dwa
Masło - łyzka stołowa na talerz
Sól - odrobina aby nie było mdłe.
Cukier - jak kto lubi
Sok, konfitury - jak kto lubi.
Na gotujące się mleko w nieprzypalającym się garnku wlewamy rozrobioną w
mleku mąkę, jajka i sól. Chwilkę gotujemy, póki zupa nie straci smaku
surowości. Gorącą wlewamy na talerze, na środek kładziemy swieże masło. Dla
tych niejadków i grymaśników masło możemy dodać do gotowania i wymieszać aż
zniknie... :-))))
Podajemy ze świeżym chlebem, można z wdrobionym - dla dzieci i
staruszków. Można też podać gęstszą, polaną sokiem lub z konfiturami a nawet
z cukrem czy miodem.
|