Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!cyclone03.ams2.highwinds-media.com!voer-me.
highwinds-media.com!peer03.am1!peering.am1!peer04.fr7!news.highwinds-media.com!
newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.
pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
X-Mozilla-News-Host: news://Localhost:119
From: Animka <a...@t...wp.pl>
Subject: Nieaktualne już w tym roku ale interesujące.
Date: Fri, 5 Feb 2016 23:50:41 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:38.0) Gecko/20100101 Thunderbird/38.5.1
Hamster/2.1.0.11
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 56
Message-ID: <56b528d3$0$702$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 89-72-157-177.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1454713043 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 702 89.72.157.177:60264
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 3202044452
X-Received-Bytes: 3113
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:369144
Ukryj nagłówki
Tłusty czwartek już niedługo! Tego dnia możesz odpuścić sobie
rygorystyczną dietę. Z lukrem, kandyzowanymi owocami, migdałami i
nadzieniem różanym. A ty? Masz swoje ulubione pączki? Poniżej przepis na
pyszności dla podniebienia, którym się nie oprzesz.
*Przepis na pyszne pączki*. Zrób je szybko sama w domu. Sukces murowany
i brzuch zadowolony.
*SKŁADNIKI:*
0,5 kg mąki pszennej, 50 g drożdży, 1 jajko, 4 żółtka, pół szklanki
cukru, 100 g margaryny, szklanka mleka, łyżka spirytusu, dżem, lub
marmolada, olej, skórka pomarańczowa.
*PRZYGOTOWANIE:*
1. Mleko lekko podgrzej i połącz z łyżeczką cukru, drożdżami
(pokruszonymi) i ok. 5 łyżkami mąki.
2. Mieszankę przykryj i odstaw do ciepłego pomieszczenia na ok. 15
minut, aby wyrosła.
3. Roztop margarynę, ubij żółtka, pozostały cukier i całe jajko.
4. Mąkę wsyp do dużego naczynia, dodaj wyrośnięty zaczyn oraz masę
jajeczną i wyrabiaj dodając margarynę, aż powstanie gładka masa.
5. Do ciasta dodaj spirytus i ponownie je wyrób - ciasto będzie się kleiło.
6. Przygotowane ciasto przykryj ściereczką i także odstaw do ciepłego
pomieszczenia do wyrośnięcia na ok. godzinę.
7. Po godzinie przełóż je na posypany mąką blat, rozwałkuj i wykrawaj
kółka o średnicy ok. 6 cm.
8. Nadzienie rozłóż na połowę krążków i przykryj je pozostałymi.
9. Połącz brzegi ciasta i gotowe pączki ponownie przykryj ściereczką i
pozostaw, aż wyrosną - ok. 35 minut.
10. Pączki smaż z obu stron na głębokim oleju w dużym garnku.
11. Po usmażeniu osącz tłuszcz za pomocą ręczników kuchennych.
12. Gotowe pączki możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i
posypać skórką pomarańczową.
Nie odpowiada mi tylko margaryna. Dodałabym masło. No i pączki i faworki
smaży się na smalcu (z pół kg), a nie na oleju.
Jak ja robilam to robiłam z ciasta kulkę, w kulce dziurkę i tam
wkładalam marmoladę czy powidla i dziurkę zaklejałam.
http://www.fakt.pl/przepis-na-pyszne-paczki,artykuly
,446816,1.html
--
animka
|