Data: 2014-10-15 18:18:55
Temat: No to coś z moich rejonów...
Od: GalAnonim <s...@s...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ponieważ w moim regionie jest polskie zagłębie czosnkowe, to proponuję...
Czosnek w czekoladzie
Obieramy i blanszujemy ząbki czosnku, a następnie dokładnie je osuszamy.
Wkładamy czosnek do rondelka i zalewamy oliwą. I podgrzewamy to na
malutkim ogniu (najlepiej utrzymywać temperaturę oliwy około 60 st. C)
przez około godzinę. Następnie odstawiamy czosnek do wystygnięcia. Po
wystygnięciu wyjmujemy go z oliwy i usuwamy resztki tłuszczu.
Roztapiamy czekoladę (lub robimy własną), czosnek nadziewamy na patyczki
(np. wykałaczki) i zanurzamy w czekoladzie. - tak było w oryginale, a w
mojej wersji wlewam czekoladę do foremki na kostki lodów (mam o różnych
kształtach) i wrzucam do każdej foremki po ząbku czosnku.
Jak czekolada stężeje (ale nie do końca): wersje patyczkowe obsypuje się
dookoła rozpuszczalną kawą, a w mojej wersji w foremkach posypuję kawą
tylko z góry.
Smacznego :)
GA
|