Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: "@" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Odp: Odp: Odp: Jak ogórkowa, to tylko na kości
Date: Sun, 8 Mar 2015 00:39:05 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 38
Message-ID: <mdg28k$5up$1@node1.news.atman.pl>
References: <54f60d80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<54f6e250$0$2172$65785112@news.neostrada.pl>
<md6qp5$50l$1@mx1.internetia.pl>
<54f70b2c$0$2207$65785112@news.neostrada.pl>
<19qthpuj9uu3z.10ypc7p49x3oc$.dlg@40tude.net>
<54f83962$0$2189$65785112@news.neostrada.pl>
<15jbngvti84ts$.1j85rogq86381$.dlg@40tude.net>
<mdd3p3$kts$1@node2.news.atman.pl>
<segeo4hcv5ub$.fytli4uoaxd2$.dlg@40tude.net>
<mde2a8$hnl$1@node2.news.atman.pl>
<y...@4...net>
<mdfv44$247$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-68-117-198.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1425771607 6105 89.68.117.198 (7 Mar 2015 23:40:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 7 Mar 2015 23:40:07 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6002.18197
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6002.18463
X-Antivirus: avast! (VPS 150307-1, 2015-03-07), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:363174
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> napisał w wiadomości
news:slrnmfn1tq.srt.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
>@ pisze:
>
>> Natomiast co do wlasnego, domowego przecieru, przymierzam sie do niego
>> juz od 3 lat, ale lato mi zawsze "przelatuje" i konczy sie na mrozeniu
>> zmiksowanych pomidorow. Tez dobre, ale wolalabym miec przecier :)
>> Mam kilka zapisanych przepisow, jednak jak mam sie zabrac za przetwory,
>> nie chcialabym ryzykowac - podzielisz sie swoim ? Bede wdzieczna.
>> Kolezanka konserwuje pomidory w ten sposob, ze zmiksowane wrzuca do
>> sloika, zasypuje lyzka soli i pasteryzuje. Ale to nie przecier, tylko
>> alternatywa dla mrozenia :)
>
> U mnie w domu (rodzinnym) robiło się przecier pomidorowy. Bywało, że
> w sporych ilościach. Zwsze metodą, co trudno zgadnąć... przecierania.
> Przez sitko. Sitko takie plecione z żyłek, półokrągłe. A pomidory na
> gorąco obrobione wstępnie. Odchodziło tarcie ręczne, a później nawet
> zmechanizowane. Taką tarczą do miksera (czy jak kto woli "robota"),
> tą co ma spiralne występy zagarniające miazgę do środka. Tym, to nawet
> mnie się zdarzało trzeć. Idzie błyskawicznie. I da się na gorąco, bo
> w rękę nie parzy. Potem, przed pasteryzacją, można zagęścic i zrobić
> koncentrat. Ale jak do zupy, to chyba nie trzeba. Osolone trochę i tyle.
> Miksowanie pomidorów, razem ze skórką, to mi na marny pomysł wygląda.
A nie, nie ze skorka.
Jak sie jakies 20 lat temu strulam skora pomidora (3 dni wylaczone z
zyciorysu), tak do dzis nie tkne nieobranego.
Pozdrawiam
@
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com
|