Data: 2000-07-14 07:21:24
Temat: Odp: Sos do ryby po grecku
Od: "Ean" <a...@u...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> marchew
> seler
> pietrucha (korzen)
> utrzeć na słupki, poddusić na oleju (bez wody - warzywa puszczą sok) z
> dodatkiem: ziela angielskiego, soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
> (mielonej) i co kto lubi. Dobre jest z dodatkiem przyprawy do ryb
> Kamisa.
> Osobno udusić do miękkości cebulę w paski (osobno, bo warzywa i cebula
> maja rózny czas duszenia)
> wybełtać razem, dodać koncentrat pomidorowy (nie za dużo) i podusić
> przez chwilę.
> proporcje w/g uznania.
> nakładać świeżo usmażoną rybe i przekładać "sosem"
> Po wystygnięciu - do lodówki.
> Najlepsze jest po 1-2 dniach.
>
> sadyl
nie wiem jak u was, ale u nas caly wic w sosie greckim jest taki, ze sos
robi sie zaraz po usmazeniu ryby na tym samym tluszczu, na tej samej
patelni - powod - sos nie rozwarstwaia sie potem na oliwe i pomidory.
kolejnosc robienia jest taka - ryba - cebulka - reszta warzyw - koncentrat -
przyprawy
Ean
|