Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: "@" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Zmiękczanie mięsa - czym i jak?
Date: Mon, 31 Aug 2015 20:13:37 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 41
Message-ID: <ms25gl$gbc$1@node2.news.atman.pl>
References: <55b62d5f$0$8390$65785112@news.neostrada.pl>
<backv7zlmb7x$.1pwwt35i67nv6.dlg@40tude.net>
<1b4ogicnm70m0.1rusyqhmipb4g$.dlg@40tude.net>
<55c33d02$0$27514$65785112@news.neostrada.pl>
<7...@4...net>
NNTP-Posting-Host: 89-68-117-198.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1441044821 16748 89.68.117.198 (31 Aug 2015 18:13:41
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 31 Aug 2015 18:13:41 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <7...@4...net>
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6002.18197
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6002.18463
X-Antivirus: avast! (VPS 150831-0, 2015-08-31), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:365362
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:7fsgtqayz4pw.jfnof3va3ecx.dlg@40tude.net...
>
> Do marynowania mięsa daje się malutko soli, za to nieco octu jabłkowego
> oraz olej/oliwę plus przyprawy aromatyczne - tj. ja tak robię.
> Nie mylić z peklowaniem.
> Marynatę powyższą robię identycznie jak winegret, koniecznie z małym
> dodatkiem cukru, plus do tego jeszcze pasujące do mięsa przyprawy - po
> czym
> zalewam nią mięso w mocnym woreczku foliowym (z atestem do żywności) i
> wyduszam powietrze, szczelnie zawiązuję, wkładam do głębokiej miski
> (chodzi
> o zachowanie jak najwiekszego zanurzenia mięsa w marynacie) i do lodówki
> na
> 24-48 h, kilka razy obracając góra-dół. Nie ma siły, żeby było twarde.
I to jest najlepszy sposob ze wszystkich przytoczonych, przynajmniej dla
mnie. Olej/oliwa, troche octu balsamicznego, troche soli (ja daje himalajska
lub klodawska, nie uzywam "zmiekczajacej mieso"), troche pieprzu prosto z
mlynka, duzo przypraw ziolowych, czasem kminek. Nie daje tylko cukru i nie
umieszczam miesa w woreczku. Wkladam wraz z marynata (dokladnie w niej
otoczone) do miski - i do lodowki, tak jak pisze XL na 24 lub 48 h, w
zaleznosci od rodzaju miesa - drób 24, reszta - 48. Marynata musi pokrywac
mieso. W razie potrzeby olewam odrobine wody, wina lub piwa - w zaleznosci
jaki efekt koncowy chce osiagnac.
Mieso do gulaszu tez marynuje, krojac je wczesniej w drobna kostke (nie
lubie duzych kawalkow).
I nie ma mozliwosci, zeby nie bylo kruche.
Pozdrawiam
@
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
|