Data: 2001-03-03 07:45:46
Temat: Odp: karpatka
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Leszek K. TALKO <t...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:97p4gl$t1u$...@l...gazeta.pl...
> Pomocy!
> . MOwi ze chce torta z masa albo karpatke. A mi masa nie
> wychodzi!!!!!
Można w sklepach kupić proszek na masę do karpatki, ale z powodzeniem pasuje
masa budyniowa - po prostu trzeba ugotować biały budyń i ostudzić.
Masło wyjąć wcześniej z lodówki i gdy oba produkty mają podobną temperaturę
utrzeć mikserem masło ew. z małym dodatkiem cukru pudru, a potem po łyżce
dodawać budyń / na 1 budyń- 1/2 l. - 1 kostka masła /.
To w zasadzie nie ma prawa się zwarzyć. Karpatka dobrze smakuje, gdy pod
kremem jest cienka warstwa kwaśnego dżemu np. z czarnej porzeczki, wtedy
ciasto nie jest takie mdłe.
Życzę smacznego
Basia
|