Data: 2006-04-25 09:54:58
Temat: [P] Makaron z sosem bazyliowo-miodowym ze śmietaną
Od: notujaca <n...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mało tu przepisów ostatnio, więc podzielę się moim wczorajszym odkryciem
kulinarnym, zainspirowanym przez taką dużą książkę kucharską "Makarony":
Miksujemy:
liście świeżej bazylii (ja dałam dużą szklankę)
podprażone orzeszki pinii (2 łyżki)
miód (2 łyżki)
sok z cytryny (1/2 cytryny)
oliwę (1/4 szklanki)
starty parmezan (czyli u mnie dziugas, 2 łyżki)
czosnek (2 ząbki)
Gładką masę dodajemy do 1/2 szklanki rosołku i opakowania śmietany (200 g?
nigdy nie pamiętam), gotujemy często mieszając na małym ogniu jakieś 20
minut, aż solidnie zgęstnieje.
Do tego podałam taghiatelle, do dekoracji plasterki dziugasa skropione octem
balsamicznym i różowy pieprz.
Jak dla mnie wrażenie smakowe niesamowite, takie słodko-kwaśne zderzenie
smaków. I roboty mało w sumie. A że bazylia mi się rozpleniła w doniczce, to
trzeba było coś z nią zrobić :-)
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
|