Data: 2006-04-26 10:46:15
Temat: Re: Pieprz czerwony?
Od: "Akulka" <s...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Akulka" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e2nh0r$jnn$1@inews.gazeta.pl...
A więc dalej, żeby za łatwo nie było:P:
"Dojrzałe owoce pieprzu czarnego są czerwonawe. Aby zachować ten kolor,
natychmiast po zerwaniu marynuje się je w zalewie solnej. W sprzedaży są też
suszone ziarenka czerwonego pieprzu.
Te jednak pochodzą z drzewa pieprzowego niespokrewnionego z pieprzem
czarnym. Rośnie ono w Południowej Ameryce. Jego owoce, nazywane ziarnami
schinusowymi, mają kruchą czerwoną otoczkę, a wewnątrz drobną pestkę podobną
do pieprzu.
W sklepie
Suszone czerwone ziarna schinusowe kupimy głównie w mieszankach z pieprzem
czarnym, białym i zielonym. Jest też czerwony pieprz w zalewie, czyli
marynowane dojrzałe owoce pieprzu czarnego.
W kuchni
Marynowany pieprz czerwony (czasem nazywany różowym) ma oryginalny żywiczny
posmak i nie jest bardzo ostry. Ale dodany np. do duszonej wołowiny, sprawi,
że będzie ona nieco przypominała dziczyznę. Warto też wypróbować go w
sałatkach. Natomiast kolorowych mieszanek z suszonymi czerwonymi ziarnami
schinusowymi oraz pieprzem czarnym i białym używa się do zaostrzania smaku
potraw.
Źródło: "Moje Gotowanie"
http://mojegotowanie.onet.pl/7845,2358,1201161,serwi
s.html
Wychodzi na to, ze twój pieprz różowy, jest owym czerwonym;-)
Pozdrawiam,
Akulka
|