Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Akulka" <s...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pieprz czerwony?
Date: Wed, 26 Apr 2006 12:46:15 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 33
Message-ID: <e2nj2l$8k$1@inews.gazeta.pl>
References: <C073BE92.45DB%notujaca@gazeta.pl> <e2l2ev$jm6$1@inews.gazeta.pl>
<C073F5BE.4727%notujaca@gazeta.pl>
<4...@b...com>
<C0750A35.478A%notujaca@gazeta.pl> <e2nfgd$c5e$1@inews.gazeta.pl>
<C0750FB4.479A%notujaca@gazeta.pl> <e2nh0r$jnn$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 213-238-68-8.adsl.inetia.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1146048408 276 213.238.68.8 (26 Apr 2006 10:46:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 26 Apr 2006 10:46:48 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-User: slodka_cytrynka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:267279
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Akulka" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e2nh0r$jnn$1@inews.gazeta.pl...
A więc dalej, żeby za łatwo nie było:P:
"Dojrzałe owoce pieprzu czarnego są czerwonawe. Aby zachować ten kolor,
natychmiast po zerwaniu marynuje się je w zalewie solnej. W sprzedaży są też
suszone ziarenka czerwonego pieprzu.
Te jednak pochodzą z drzewa pieprzowego niespokrewnionego z pieprzem
czarnym. Rośnie ono w Południowej Ameryce. Jego owoce, nazywane ziarnami
schinusowymi, mają kruchą czerwoną otoczkę, a wewnątrz drobną pestkę podobną
do pieprzu.
W sklepie
Suszone czerwone ziarna schinusowe kupimy głównie w mieszankach z pieprzem
czarnym, białym i zielonym. Jest też czerwony pieprz w zalewie, czyli
marynowane dojrzałe owoce pieprzu czarnego.
W kuchni
Marynowany pieprz czerwony (czasem nazywany różowym) ma oryginalny żywiczny
posmak i nie jest bardzo ostry. Ale dodany np. do duszonej wołowiny, sprawi,
że będzie ona nieco przypominała dziczyznę. Warto też wypróbować go w
sałatkach. Natomiast kolorowych mieszanek z suszonymi czerwonymi ziarnami
schinusowymi oraz pieprzem czarnym i białym używa się do zaostrzania smaku
potraw.
Źródło: "Moje Gotowanie"
http://mojegotowanie.onet.pl/7845,2358,1201161,serwi
s.html
Wychodzi na to, ze twój pieprz różowy, jest owym czerwonym;-)
Pozdrawiam,
Akulka
|