Data: 2006-04-26 10:49:04
Temat: Re: Pieprz czerwony?
Od: "Akulka" <s...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Akulka" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e2nirf$sd7$1@inews.gazeta.pl...
http://www.drzewa.net/pytania/Rozpoznawanie+i+opisy/
27
"Schinus molle czyli pieprz peruwiański lub pieprz czerwony, którego owoce
są jadalne, i możemy go zakupić w sklepach właśnie pod tą drugą nazwą.
Roślina ta która nie jest spokrewniona z rodziną pieprzowatych. Jednak ze
względu na wygląd owoców do złudzenia przypominających typowy pieprz, tylko
o innym kolorze, jest tak również nazywana. Pieprz czerwony ma kruchą
zewnętrzną część owocni i drobną pestkę wewnątrz. W smaku jest bardziej
aromatyczny i mniej ostry.
Schinus terebinthifolius czyli pieprz brazylijski, pieprzowiec brazylijski,
florydzkie drzewo święte. Jest to roślina uznawana niesłusznie za środek
odurzający, będąca naprawdę rośliną trującą."
Pozdrawiam,
Akulka
|