Data: 2006-04-26 10:37:32
Temat: Re: Pieprz czerwony?
Od: "Akulka" <s...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
news:C07516DA.47AF%notujaca@gazeta.pl...
> http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/Caps_fru.html
>
> No faktycznie... Czyli co, to co sprzedają jako chilli i cayene to to
samo?
> Ja używam często czegoś co się nazywa mieszanka cayene, może cayene
właśnie
> tego bardziej dotyczy?
Widać występuje tu dualność w nazewnictwie....
"Chili czy pieprz Cayenne? Nazewnictwo tej przyprawy jest chyba najbardziej
zawikłane wśród wszystkich przypraw. Z pieprzem nie ma nic wspólnego, choć
często określana jest jego nazwą. W handlu ciemnoczerwone owoce znajdują się
pod nazwą chili bądź pod angielską nazwą chillies. Wysuszone i zmielone,
czyli w postaci proszku są sprzedawane jako "chili", "pieprz Cayenne",
"pieprz turecki", "pieprz gwinejski". We Francji na przykład najczęściej
jest określana jako pieprz Cayenne, gdyż jej ostry smak jest kojarzony z
Francuską kolonią karną u wschodnich wybrzeży Ameryki tropikalnej, gdzie
wśród wielu odmian roślin uprawiano także paprykę. Nazwa chili przyjęta
przez konkwistadorów i obecnie równie rozpowszechniona jak pieprz Cayenne
wynikała z ich błędnego mniemania, że ojczyzną papryki jest Chile.Także na
naszym rynku ta najostrzejsza odmiana papryki występuje często zamiennie
jako chili czy też pieprz kajeński."
http://www.kamis.pl/x.pro/ModSpices/ShowSpice/2/
Pozdrawiam,
Akulka
|