Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Akulka" <s...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pieprz czerwony?
Date: Wed, 26 Apr 2006 12:37:32 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 31
Message-ID: <e2nirf$sd7$1@inews.gazeta.pl>
References: <C073BE92.45DB%notujaca@gazeta.pl> <e2l2ev$jm6$1@inews.gazeta.pl>
<C073F5BE.4727%notujaca@gazeta.pl>
<4...@b...com>
<C0750A35.478A%notujaca@gazeta.pl> <e2nfgd$c5e$1@inews.gazeta.pl>
<C0750FB4.479A%notujaca@gazeta.pl> <e2nh0r$jnn$1@inews.gazeta.pl>
<C07516DA.47AF%notujaca@gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 213-238-68-8.adsl.inetia.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1146048193 29095 213.238.68.8 (26 Apr 2006 10:43:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 26 Apr 2006 10:43:13 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-User: slodka_cytrynka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:267273
Ukryj nagłówki
Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
news:C07516DA.47AF%notujaca@gazeta.pl...
> http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/Caps_fru.html
>
> No faktycznie... Czyli co, to co sprzedają jako chilli i cayene to to
samo?
> Ja używam często czegoś co się nazywa mieszanka cayene, może cayene
właśnie
> tego bardziej dotyczy?
Widać występuje tu dualność w nazewnictwie....
"Chili czy pieprz Cayenne? Nazewnictwo tej przyprawy jest chyba najbardziej
zawikłane wśród wszystkich przypraw. Z pieprzem nie ma nic wspólnego, choć
często określana jest jego nazwą. W handlu ciemnoczerwone owoce znajdują się
pod nazwą chili bądź pod angielską nazwą chillies. Wysuszone i zmielone,
czyli w postaci proszku są sprzedawane jako "chili", "pieprz Cayenne",
"pieprz turecki", "pieprz gwinejski". We Francji na przykład najczęściej
jest określana jako pieprz Cayenne, gdyż jej ostry smak jest kojarzony z
Francuską kolonią karną u wschodnich wybrzeży Ameryki tropikalnej, gdzie
wśród wielu odmian roślin uprawiano także paprykę. Nazwa chili przyjęta
przez konkwistadorów i obecnie równie rozpowszechniona jak pieprz Cayenne
wynikała z ich błędnego mniemania, że ojczyzną papryki jest Chile.Także na
naszym rynku ta najostrzejsza odmiana papryki występuje często zamiennie
jako chili czy też pieprz kajeński."
http://www.kamis.pl/x.pro/ModSpices/ShowSpice/2/
Pozdrawiam,
Akulka
|