Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia [P] Makaron z sosem bazyliowo-miodowym ze śmietaną Re: Pieprz czerwony?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pieprz czerwony?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Akulka" <s...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pieprz czerwony?
Date: Wed, 26 Apr 2006 12:37:32 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 31
Message-ID: <e2nirf$sd7$1@inews.gazeta.pl>
References: <C073BE92.45DB%notujaca@gazeta.pl> <e2l2ev$jm6$1@inews.gazeta.pl>
<C073F5BE.4727%notujaca@gazeta.pl>
<4...@b...com>
<C0750A35.478A%notujaca@gazeta.pl> <e2nfgd$c5e$1@inews.gazeta.pl>
<C0750FB4.479A%notujaca@gazeta.pl> <e2nh0r$jnn$1@inews.gazeta.pl>
<C07516DA.47AF%notujaca@gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 213-238-68-8.adsl.inetia.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1146048193 29095 213.238.68.8 (26 Apr 2006 10:43:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 26 Apr 2006 10:43:13 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-User: slodka_cytrynka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:267273
Ukryj nagłówki

Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
news:C07516DA.47AF%notujaca@gazeta.pl...
> http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/Caps_fru.html
>
> No faktycznie... Czyli co, to co sprzedają jako chilli i cayene to to
samo?
> Ja używam często czegoś co się nazywa mieszanka cayene, może cayene
właśnie
> tego bardziej dotyczy?

Widać występuje tu dualność w nazewnictwie....

"Chili czy pieprz Cayenne? Nazewnictwo tej przyprawy jest chyba najbardziej
zawikłane wśród wszystkich przypraw. Z pieprzem nie ma nic wspólnego, choć
często określana jest jego nazwą. W handlu ciemnoczerwone owoce znajdują się
pod nazwą chili bądź pod angielską nazwą chillies. Wysuszone i zmielone,
czyli w postaci proszku są sprzedawane jako "chili", "pieprz Cayenne",
"pieprz turecki", "pieprz gwinejski". We Francji na przykład najczęściej
jest określana jako pieprz Cayenne, gdyż jej ostry smak jest kojarzony z
Francuską kolonią karną u wschodnich wybrzeży Ameryki tropikalnej, gdzie
wśród wielu odmian roślin uprawiano także paprykę. Nazwa chili przyjęta
przez konkwistadorów i obecnie równie rozpowszechniona jak pieprz Cayenne
wynikała z ich błędnego mniemania, że ojczyzną papryki jest Chile.Także na
naszym rynku ta najostrzejsza odmiana papryki występuje często zamiennie
jako chili czy też pieprz kajeński."
http://www.kamis.pl/x.pro/ModSpices/ShowSpice/2/

Pozdrawiam,
Akulka


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
26.04 Akulka
26.04 Akulka
26.04 Panslavista
26.04 Akulka
26.04 notujaca
26.04 notujaca
26.04 Panslavista
26.04 Panslavista
26.04 Panslavista
26.04 notujaca
26.04 Panslavista
26.04 Akulka
26.04 Krysia Thompson
26.04 Magdalena Bassett
26.04 Jerzy Nowak
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6