Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl
!news.astercity.net!news.aster.pl!not-for-mail
From: "Ana" <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: P - drożdżowy topielec
Date: Sat, 17 Jan 2004 22:39:57 +0100
Organization: Aster City Cable
Lines: 29
Message-ID: <buca36$2imm$1@mamut.aster.pl>
References: <bu9fbj$7fc$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 30-mia-5.acn.waw.pl
X-Trace: mamut.aster.pl 1074375590 84694 62.121.72.30 (17 Jan 2004 21:39:50 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 17 Jan 2004 21:39:50 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...pl
X-Server-Info: http://www.aster.pl/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:187269
Ukryj nagłówki
> I jeszcze pytanie alternatywne - czy ktoś zna przepis na ciasto drożdzowe,
z
> którego można powyższy placek zrobić, nie męcząc się przy tym zarabianiem
> straszliwie (mam ostatnio duuuży problem z łapami i jeszcze większą ochotę
> na wymieniony już przysmak)
***
Podaje moj wyprobowany przepis na topielca, robie go bardzo czesto, jest to
moje ulubione ciasto drozdzowe, bo smaczne i malo z nim roboty:
Proporcje powojne, na duza blaszke:
6 szklanek maki
6 jaj
2 kostki margaryny/masla
20 dag drozdzy
3 szkl cukru
rodzynki
Drozdze rozkruszyc z maslem i maka, wbic cale jaja, lekko wyrobic.
Wlozyc ciasto do letniej wody (ja wrzucam do foliowej torebki, po czym
przekluwam ja w kilku miejscach nozem i dopero do miski z woda) i poczekac
az wyplynie.
Po wyjeciu z wody dodac cukier i bakalie.
Wstawic do piekarnika nagrzanego do ok 100 stopni, potrzymac ok 15 minut
przy uchylonych drzwiczkach, az ciasto troche podrosnie. Potem piekarnik na
180 stopni - piec ok 50 minut.
Pozdrawiam
|