Data: 2004-01-17 21:39:57
Temat: P - drożdżowy topielec
Od: "Ana" <a...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> I jeszcze pytanie alternatywne - czy ktoś zna przepis na ciasto drożdzowe,
z
> którego można powyższy placek zrobić, nie męcząc się przy tym zarabianiem
> straszliwie (mam ostatnio duuuży problem z łapami i jeszcze większą ochotę
> na wymieniony już przysmak)
***
Podaje moj wyprobowany przepis na topielca, robie go bardzo czesto, jest to
moje ulubione ciasto drozdzowe, bo smaczne i malo z nim roboty:
Proporcje powojne, na duza blaszke:
6 szklanek maki
6 jaj
2 kostki margaryny/masla
20 dag drozdzy
3 szkl cukru
rodzynki
Drozdze rozkruszyc z maslem i maka, wbic cale jaja, lekko wyrobic.
Wlozyc ciasto do letniej wody (ja wrzucam do foliowej torebki, po czym
przekluwam ja w kilku miejscach nozem i dopero do miski z woda) i poczekac
az wyplynie.
Po wyjeciu z wody dodac cukier i bakalie.
Wstawic do piekarnika nagrzanego do ok 100 stopni, potrzymac ok 15 minut
przy uchylonych drzwiczkach, az ciasto troche podrosnie. Potem piekarnik na
180 stopni - piec ok 50 minut.
Pozdrawiam
|