Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: onet <...@f...wp.pl >
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: PRAWIE gnocchi (chwalę się)
Date: Sat, 09 Aug 2003 17:40:58 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 23
Sender: k...@p...onet.pl@62.233.159.34
Message-ID: <bh34mc$kjf$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.159.34
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.onet.pl 1060443660 21103 62.233.159.34 (9 Aug 2003 15:41:00 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Aug 2003 15:41:00 GMT
User-Agent: KNode/0.7.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:169471
Ukryj nagłówki
Chce się podzielić swoim odkryciem :)
Po kilku latach we włoszech przyzwyaczaiłam się do tamtejszych sklepowych
kluseczek (mówię o gnocchi di patate - czyli kluskach ziemniaczanych).
Domowe włoskie gnocchi przypominają za bardzo nasze kopytka, więc sporo się
nakombinowałam nim znalazłam substytut tych sklepowych.
Zwłaszcza, że mój TZ je uwielbia.
a więc tak:
Gotowane przemielone ziemniaki, najlepiej gotować w mundurkach, ale
niekoniecznie - ok 1 kg
Kasza manna zwykła, nie błyskawiczna - 1/5 objętości ziemniaków lub troszkę
więcej jesli trzeba
Mączka ziemniaczana - 1/4 - 1/3 objętości ziemniaków
Im więcej mączki, tym bardziej "gumowe" wychodzą
1 jajko, sól.
Zagnieść szybko dość twarde ciasto, porobić ok 1cm wałeczki i kroić na
niwielkie kluseczki. Gotować ok 2 minut w dużej ilości wody. Można też
mrozić na surowo rozłożone na talerzu i obficie "umączone" w ziemniaczance.
Uwaga - nie stosować zwykłej mąki.
Są doskonałe zwłaszcza z domowym ragout bolognese, albo 4 formaggi :))
olga
|