Data: 2007-02-08 10:14:07
Temat: PRZYSMAK KOZACKI
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tym razem czwarty po byczych jajach, flaczkach i ozorku fragmencie
kropwiny bo trudno zakwalifikować tę część jako wołową.
Chodzi tu o wymię krowie - fantastyczne danie, choć mieso trudne do
dostania w handlu. Trzeba postarać się o wymię krowie, z krowy mlecznej, nie
za starej. Wymyć, obrać z tłuszczu, wymoczyć ze dwa razy zmieniając wodę.
Nastawić w dużym garnku, gdyż gotuje się je w całości. Wodę posolić, bez
przypraw. Zagotować, wylać wode i zalać nowym wrzątkiem - ugotować do
miękkości. Po odcedzeniu wymię ochłodzić, wyłożyć na deskę i pokroić na
plastry grubości od 1 do 1,5cm, powycinać grube żyły i kanały mleczne, oraz
ewentualne twarde miejsca - dają się wyczuć w plastrach. Mozna pozostawić w
plastrach, można pokroic w kostkę. Do plastrów jak i kostki można zastosować
dwa sosy gorące: chrzanowy i musztardowy, zimne: sos KOZACKI lub tatarski,
można też zalać galaretą i zastosować sosy zimne pikantne, a nawet ocet jak
do zimnych nóżek.
Sos KOZACKI
Świeżo tarty chrzan
Posiekana rzodkiewka
Śmietana minimum 30%
Sól
Mieszamy chrzan i rzodkiewkę ze śmietaną, solimy do smaku. Rewelacyjny
na wiosnę, do mięs tłustych i wędlin...
|