Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin2!goblin.stu.neva.ru!feeder.erje.net!us.feeder.erje.net!usenet.b
lueworldhosting.com!feeder01.blueworldhosting.com!peer03.iad.highwinds-media.co
m!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.com!nx01.iad01.newshosting.c
om!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a
-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Papryczki nadziewane serkiem.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
Date: Wed, 29 Jan 2014 21:01:24 +0100
Message-ID: <eyivp9v6lxaj$.1daxu6qhhe17y$.dlg@40tude.net>
Lines: 49
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.8.65
X-Trace: 1391025685 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2160 95.49.8.65:5730
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3010
X-Received-Body-CRC: 2381576457
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:354540
Ukryj nagłówki
Słoik własnych papryczek w zalewie - taki jak po ogórkach konserwowych,
raczej większy.
Oliwa i olej zmieszane pół na pół - ok. 2 szklanki
Papryczki odsączyć z zalewy na sicie przynajmniej 2 godziny wczesniej,
dobrze byłoby też ułożyć je ostatecznie na ręczniku pap. Zalewę wylać,
słoik zachować na produkt finalny.
Przepyszne nadzienie, słodkawe ze słoną ziołowo-czosnkową nutą:
Serek Macarpone mały (wyjąć z lodówki godzinę wczesniej żeby był miękki,
odlać wodę z dna) - 1 op. plus ew. połowa (zalezy od wielkości papryczek)
Pół płaskiej łyżeczki soli plus ew. szczypta
płaska łyżeczka cukru plus ew. duża szczypta
1/3 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego lub łyżeczka świeżego
rozdrobnionego niemal na papkę plus ew. duża szczypta
1 łyżeczka ziół prowansalskich plus ew. duża szczypta
Wymieszać w misce składniki nadzienia. Czubki papryczek w sposób jak
najmniej widoczny nakłuć ostrym nożem aby umożliwić ujście powietrza
podczas nadziewania serkiem oraz dotarcie tam oliwy gdyby została pusta
przestrzeń.
Nadziewać za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego z wąską dłuższą tylką
(ja wolę rękaw, bo można nim operować jednorącz, nadziewanie nawet wąskich
i dłuższych papryczek idzie wspaniale i szybko), zaczynać od dna strąków.
Do słoika wlać 1/3 obj. mieszanki oleju i oliwy - dopiero wtedy można
sukcesywnie wkładać tam nadziewane papryczki, ewentualnie dolewajac
"medium" - ma to znaczenie, ponieważ papryczki są od razu w tluszczu i nie
przywierają do ścianek słoja :-)
Ważne aby "medium" zakryło papryczki.
Po napełnieniu słój zakręcamy, wkładamy w foliową torebkę (zabezp. przed
ewentualnym zabrudzeniem lodówki od ścianek słoja oblanych "medium" podczas
konsumpcji), trzymamy w lodówce min. 24 godziny, lepiej 48. Rzecz musi się
"przegryźć", no i oziębiony serek pięknie gęstnieje wewnątrz papryczek. Max
czas przechowywania do tygodnia, ale u mnie się to nie zdarzyło :-D
Zdjęcia i przepis na same papryczki (puste, w zalewie w słojach na zimę) -
jutro lub pojutrze, sesję foto muszę zrobić :-)
--
XL
"Świat Amerykanina jest tak wielki jak jego gazeta. " A. Einstein
|