Data: 2002-02-20 10:37:25
Temat: Pytanie do "Niemców"
Od: "cezary gmyz" <c...@z...dwws.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wrocilem wlasnie z Germanii i mam pytanko, a nawet kilka. W sklepach mozna
kupic suszone ziola w peczkach, ktore jesli sie nie myle nazywaja sie
Beifuss, niemcy dodaja to do pieczeni, po zapachu nie rozpoznalem co to jest
zwalasza, ze w stanie surowym ledwie pachnie, podobno jednak po dodaniu do
pieczeni zwieksza aromatycznosc miesa. Druga rzecz ktora jadlem to Feldsalat
zwana tez Rapunzel. Bylazby to roszponka? Jadlem to ze skwarkami z boczku i
octem balsamicznym. Nawet smaczne. Kolejne pytanie dotyczy slynnego
berlinskiego fastfooda, czyli currywurst. Choc nieodmiennie mam warazenie,
ze kielbaske te sporzadza sie ze zmielonej tektury, a topi sie ja w keczupie
by fakt ten ukryc, to jednak nie odmaiwam sobie jej zjedzenia, ale wciaz sie
zastanawiam jakiego surowca uzyto do produkcji tego "cuda"
Czarek
|