Data: 2009-02-12 05:36:14
Temat: Re: 5 litrów wina w gasiorku
Od: Panslavista <p...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 12 Lut, 01:05, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Thu, 12 Feb 2009 00:45:06 +0100, Chiron napisał(a):
>
>
>
>
>
> > Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> >news:jcmbxlka1pmj$.4hj0ijljhig0.dlg@40tude.net...
> >> Dnia Wed, 11 Feb 2009 23:48:02 +0100, Chiron napisał(a):
>
> >>> Uzytkownik "Panslavista" <p...@g...com> napisal w
> >>> wiadomosci
> >>>news:d6f42540-7853-4f7c-91fc-71f3572c3594@v42g200
0yqj.googlegroups.com...
> >>>> ... z aronii i winogron.
>
> >>>> I grajmo i pjewajmo!!!
>
> >>> Masz jakis fajny przepis na miód pitny? Chodzi mi o taki sprawdzony
> >>> przepis-
> >>> na póltorak
>
> >>> Chiron
>
> >> Półtorak trudno zrobić, trzeba się znać na tym - trudna fermentacja, bo
> >> duże stężenie cukru. Musi długo leżakować - do 10 lat. Ja piłam taki,
> >> kiedy
> >> zrobił go kiedyś mój ojciec. To się nie da porównać z niczym - wszystko
> >> inne jest gorsze.
> >> Nastawię zaraz po następnym udanym sezonie miodowym :-)
> >> Chcesz zrobić sycony, mam nadzieję?
>
> > No tak! Mam kilka przepisów z internetu, ale sam nie wiem, na ile
> > sprawdzone. Czy miód trzeba koniecznie gotować z wodą w miedzianym naczyniu-
> > nie może być inne?
>
> na pewno niekoniecznie - miód mojego ojca to było cos wspaniałego, na pewno
> gotowany był w naczyniu emaliowanym.
> Ja jestem ostrożna - nie używam do gotowania naczyń z metali aktywnych
> elektrolitycznie/chemicznie. Prawie wszystkie mam z dobrej stali i tylko
> takie polecam. Ewentualnie emaliowane, ale bez najmniejszych uszkodzeń.- Ukryj
cytowany tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -
Można kupić emaliowane, nawet 50 litrów...
|