Data: 2005-03-16 10:18:23
Temat: Re: Ale pasztet!
Od: Maciej Jastrzebski <p...@a...man.lublin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
batory <b...@p...wywaltoonet.pl> wrote:
> Z kury? Nie robiłam, ale myślę, że może być.
> Ja robię tak:
> 1/2 kg mięsa (cielęciny albo wieprzowiny, myślę, że kura tyż ujdzie)
> 1/2 kg tłustego boczku albo (lepiej) podgardla
> 1/3 do 1/2 kg wątróbki (najlepiej wieprzowej, ale cielęca, czy drobiowa też
> ujdzie - będzie delikatniejszy)
> cebula, pół marchewki, pół pietruszki, kawałek selera
> sól, pieprz w ziarnkach, gałka muszkatułowa, jałowiec
> Mięsa kroję na kawałki (mogą być duże i niekształtne), wraz z cebulą,
> pieprzem w ziarnkach i warzywami duszę z małą ilością wody. BEZ SOLI!
A czemu właściwie bez soli? Ja tam wręcz przeciwnie mięso na pasztet raczej
zalewam posolonym wrzątkiem, żeby jak najwięcej aromatu pozostało w mięsie
(odwrotnie niż rosół). Poza tym robię w zasadzie identycznie, tyle że daję
proporcjonalnie znacznie mniej wątróbki i mieszam różne rodzaje mięsa.
Pedro.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@m...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwd<vgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#B*"O*@n*/O@KE"1#N Bj*!'.
'K1Bj*@n*1l1B)Bm!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1BjN*+'];$?+=!$S}
|