Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Automat do chleba
Date: Wed, 15 Aug 2007 02:07:07 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <f9tgcu$95j$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <s...@d...darkdomain>
<f9navl$ji3$1@achot.icm.edu.pl>
<s...@d...darkdomain> <f9tdii$t6n$1@news.onet.pl>
<6...@k...net>
NNTP-Posting-Host: abcf91.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1187136736 9395 83.6.221.91 (15 Aug 2007 00:12:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 15 Aug 2007 00:12:16 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000765-1, 2007-08-13), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:300518
Ukryj nagłówki
"Konrad Kosmowski" <k...@k...net> wrote in message
news:6sr9p4-96h.ln1@kosmosik.net...
> ** Fishman <a...@m...pl> wrote:
>
> >> Nigdzie nie doczytałem ile trwa przygotowanie jednego chleba i jak to
> >> dokładnie wygląda. Wsypuje się mąkę, drożdze, etc do automatu czy
samemu
> >> trzeba najpierw zrobić ciasto?
>
> > Całość operacji zawiera się we włożeniu do foremki składników w
określonej
> > kolejności. Najpierw wlewasz płyn (woda, mleko, piwo, itd.), potem
wsypujesz
> > mąkę/mieszankę,
>
> Dla ułatwienia podpowiem czemu (Jacek o ile go znam z Usenetu jest umysłem
> ścisłym). :) Jakbyś najpierw sypnął proszku to zalewając go potem płynem
> zapchasz mniejsze szczeliny. Nalewając najpierw cieczy, a potem dosypując
> proszku unikniesz sytuacji, w której proszek znajdzie się w miejscu słabo
> dostępnym dla mieszadeł.
Proponuję jeszcze inaczej aby chronić simeringi - na mieszadła nalać trochę
oleju i włączyć na pozycje ciasto (Teig), bez pieczenia. To może być cała
dawka tłuszczu, przewidziana w recepturze, mieszadła kręcąc się posmarują
simeringi. Wlać płyn, nasypać mąkę wymieszaną w osobnym naczyniu (ja to
robię na szalce wagi) z igredencjami (cukier, sól, przyprawy), na końcu
wsypać drożdże, można pokruszyć świeże (te daję w ilości 1/4 paczki drożdży
na 80dag mąki). Znowu załączyć na "ciasto" i automat je wyrobi. Po 15
minutach (sygnale końca procesu) przełączam na pełną procedurę wypieku
chleba (około 3:25h), lubwyjmuję ciasto z foremki automatu i piekę w formie
w piekarniku (160°C) przez godzinę (na termoobiegu). Oczywiście można upiec
z tego lub podobnego ciasta bułki lub inne wyroby piekarnicze np "solanki".
|