Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.
tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Automat do chleba
Date: Wed, 15 Aug 2007 03:00:23 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 54
Message-ID: <f9tj92$gdn$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <s...@d...darkdomain>
<f9navl$ji3$1@achot.icm.edu.pl>
<s...@d...darkdomain> <f9tdii$t6n$1@news.onet.pl>
<6...@k...net> <f9tgcu$95j$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcf91.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1187139684 16823 83.6.221.91 (15 Aug 2007 01:01:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 15 Aug 2007 01:01:24 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000765-1, 2007-08-13), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:300520
Ukryj nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:f9tgcu$95j$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Proponuję jeszcze inaczej aby chronić simeringi - na mieszadła nalać
trochę
> oleju i włączyć na pozycje ciasto (Teig), bez pieczenia. To może być cała
> dawka tłuszczu, przewidziana w recepturze, mieszadła kręcąc się posmarują
> simeringi. Wlać płyn (woda, mleko, piwo), nasypać mąkę wymieszaną w
osobnym naczyniu (ja to
> robię na szalce wagi) z ingredencjami (cukier, sól, przyprawy), na końcu
> wsypać drożdże, można pokruszyć świeże (te daję w ilości 1/4 paczki
drożdży
> na 80dag mąki). Znowu załączyć na "ciasto" i automat je wyrobi. Po 15
> minutach (sygnale końca procesu) przełączam na pełną procedurę wypieku
> chleba (około 3:25h), lub wyjmuję ciasto z foremki automatu i piekę w
formie
> w piekarniku (160°C) przez godzinę (na termoobiegu). Oczywiście można
upiec
> z tego lub podobnego ciasta bułki lub inne wyroby piekarnicze np
"solanki".
Doskonały chleb na piwie Tyskim:
20 dag mąki żytniej
30 dag maki krupczatki
30 dag zwykłej pszennej
4 płaskie łyżeczki cukru
4 płaskie łyżeczki soli
2 łyżki kminku
400 ml piwa "Tyskie"
50 dag oleju słonecznikowego
2,5 dag - 1/4 paczki świeżych drożdży
Wlać olej po połowie na mieszadła - włączyć na chwilę automat na pozycji
ciasto (Teig) - jak na makaron, wyłączyć, wlać płyn, mąkę wymieszać z solą,
cukrem, kminkiem na przykład w miseczce i wsypać do foremki automatu
(najlepiej robić to wyjąwszy foremkę z maszyny - nie nasypie się na
grzałkę), na wierzch pokruszyć drożdże. Załączyć automat na tej samej
pozycji - ciasto będzie wyrabiane przez około 15 min, czasem dobrze mu pomóc
drewnianą szpatułką - postrącać oklejone na ściankach a nie wymieszane z
resztą kawałki ciasta... Po ukończeniu (sygnale) przełączyć na wypiek główny
(jeżeli będziemy piec w automacie) - ciasto będzie jeszcze raz wyrobione -
dzięki czemu będzie dużo lepszej jakości. Można też przełączyć na wyrabianie
ciasta drożdżowego (bez pieczenia) piekarnik będzie wyrabiał i sterował
procesem rośnięcia ciasta, mozna się zając czym innym - automat
zasygnalizuje koniec, bądź po odczytaniu z timera automatu okresu jaki
pozostaje do końca nastawić sobie sygnalizację w komórce czy zegarku np. na
5 - 10 min przed końcem - będzie czas na przygotowanie foremki
(posmarowanie, posypanie tartą bułką czy mąką na którą ciasto zostanie
wyłożone do ponownego rośnięcia. Po wyrównaniu powierzchni i spryskaniu jej
wodą można ją posypać kminkiem lub innymi przyprawami (np. makiem) i po
wyrośnięciu wypiec.
|