Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "sp6mlz" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Automat do pieczenia chleba Bomann CB579
Date: Tue, 23 Mar 2004 07:07:00 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 63
Sender: s...@p...onet.pl@pm174.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <c3ok4t$1nd$1@news.onet.pl>
References: <c3f2jr$pr1$1@news.onet.pl>
<1...@j...t1.gda.wp-sa.pl>
NNTP-Posting-Host: pm174.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1080021981 1773 213.76.92.174 (23 Mar 2004 06:06:21 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 23 Mar 2004 06:06:21 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:195972
Ukryj nagłówki
Ireneusz Rogala w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:1...@j...t1.gda.wp-sa.p
l...
>Wlasnie mysle o tym czy warto taka maszynke zakupic. Glownie zastanawiam
>sie jak to dziala? Nie widzialem jej jeszcze z bliska a z daleka wygalda
>dosyc dziwnie jak na urzadzenie ktore ma cos piec :)
Czy warto? Musisz sam to oszacowac.
Jesli posiadasz porzadnego robota z mozliwoscia wyrabiania ciasta
i piekarnik, to juz taka maszynka dysponujesz :-)
Jedyny zysk jest taki, ze mniej naczyn do mycia i nie trzeba pilnowac
w trakcie calego procesu (choc warto obejrzec konsystencje ciasta
w trakcie wyrabiania i ew. dodac poszczegolnych skladnikow).
>Mozesz napisac cos wiecej na temat modelu, ceny i zasady dzialania ? Z
>tego co sie domyslam jest to polaczenie robota do wygniatania ciasta z
>piekarnikiem ?
Dokladnie tak to wyglada. Wygniata ciasto, piecze i tylko tyle.
Ale przyznam, ze z piekarnika mam zawsze znacznie grubsza
i twardsza skorke. Tu chlebek wychodzi "ukladny" jak ze sklepu :-)
>Moze dysponujesz jakimis zdjeciami z akcji ? :)
Niestety, ale opisowo moge cos wiecej na ten temat...
Podstawowy (na razie taki probowalem) program trwa 3 godziny.
Bez wstepnej "obrobki" wlewa/wsypuje sie wszelkie produkty
i mozna teoretycznie zapomniec, a po tych 3 godzinach wyjac chlebek.
Urzadzenie ma 8 programow: podstawowy, szybki, bardzo szybki,
do chleba razowego, slodkiego, bialego, samo mieszanie ciasta,
samo pieczenie.
Urzadzenie jest wyposazone w timer, mozna "odroczyc"
pieczenie na dowolny czas do 13 godzin.
Mozna piec wyroby drozdzowe zwykle i z zaczynem. Jesli
zdecydujemy sie piec w piekarniku (samo mieszanie ciasta) lub
np. smazyc, to mozna robic pizze, focaccia, bulki, chalki, paczki
i co tam jeszcze kto chce.
Cena urzadzenia 149 PLN i to jego glowna zaleta (na amazonie kosztuje
57 euro, po dodaniu porto 20 euro juz nie jest to takie atrakcyjne).
W instrukcji sa przepisy na kilka roznych wyrobow, poza tym sporo
przydatnych informacji jak je modyfikowac lub dostosowac "zwykle"
przepisy do tej maszynki.
Z moich pierwszych doswiadczen wynika, ze warto w czasie mieszania
ciasta ocenic jego konsystencje i ew. dodac maki lub wody
(bo o wynikach decyduje wiele czynnikow niezaleznych od nas czy
od urzadzenia, np. ilosc glutenu, wilgotnosc maki itp.).
Jednym slowem - jestem zadowolony (dotychczas wszystkie
chlebki byly udane i b. smaczne), ale przyznaje ze glowna
zaleta byla cena. Za to moge zrobic sobie chlebek z dowolnymi
dodatkami.
--
Smacznego dnia - Wojtek H.
|