Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!plix.pl!newsfeed1.plix.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfe
ed.atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: BARSZCZ CZERWONY ESENCJONALNY
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <4d1af481$0$2449$65785112@news.neostrada.pl>
<jrrz1h6pld7$.efi3wmuogzyu.dlg@40tude.net>
<4d1b3163$0$2447$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Wed, 29 Dec 2010 14:05:59 +0100
Message-ID: <17q2oslzay9ic.93mx5bsp6lz8$.dlg@40tude.net>
Lines: 43
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.130.180
X-Trace: 1293627969 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2485 95.49.130.180:49707
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:332817
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 29 Dec 2010 14:02:23 +0100, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:jrrz1h6pld7$.efi3wmuogzyu.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 29 Dec 2010 09:42:37 +0100, Panslavista napisał(a):
>>
>>> Dużo buraków, dwie duże cebule, cały pęczek włoszczyzny - czyli
>>> wszystkie korzeniowe. W takiej postaci nie musi być na rosole czyli dla
>>> niektórych koszerny i vege. :-)))))))))))))))))))
>>> Buraki w centymetrowej grubości plastrach,
>>
>> U mnie - tarte na grube wiórki; lepiej wydobywa się z nich barwnik i smak.
>>
>>
>>> reszta korzeniowych w
>>> dowolnej postaci. Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy i pieprz
>>> czarny
>>> ziarnem, stosowna ilość czosnku - do smaku, sól, olej słonecznikowy, parę
>>> grzybków suszonych, ocet...
>>>
>>> Stosowne naczynie, nie za dużo wody, gotujemy do miękkości warzywa,
>>> zakwaszamy octem, nie dajemy cukru - słodycz będzie z marchwi i cebuli,
>>> pozostawiamy w garnku na drugi dzień. Przecedzamy, warzywa do tarki
>>> elektrycznej 986 Zelmera - doskonałe do zasmażenia.
>>> Przecedzony wywar grzejemy, dosmaczamy i podajemy w sposób nam
>>> ulubiony.
>>
>> Duuużo majeranku i czosnek! Bez majeranku i czsnku barszcz burakowy nie ma
>> racji bytu.
>>
>>> (...)
>>
>> Wszystko pozostałe - jak u mnie.
>
> Plastry! - można zetrzeć na ręcznej tarce - na buraczki zasmażane.
Buraczki zasmażane robię "drobniutko wiórkowane" :-)
> No tak, nie napisałem o majeranku - nie wszyscy dają...
A warto. Majeranek w barszczu wcale nie jest taki "majerankowy" - daje
bardzo ciekawy smak w połączeniu z czosnkiem i całą resztą... i to jest
dopiero TEN smak :-)
|