Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Bakłażan - letnia miłość na jesień Re: Bakłażan - letnia miłość na jesień

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Bakłażan - letnia miłość na jesień

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.ne
ws.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for
-mail
Subject: Re: Bakłażan - letnia miłość na jesień
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <57d1b78d$0$656$65785112@news.neostrada.pl>
From: FEniks <x...@p...fm>
Date: Thu, 8 Sep 2016 21:51:53 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:45.0) Gecko/20100101
Thunderbird/45.2.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <57d1b78d$0$656$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 48
Message-ID: <57d1c157$0$12554$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 217.99.232.44
X-Trace: 1473364311 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 12554 217.99.232.44:58006
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:373400
Ukryj nagłówki

W dniu 08.09.2016 o 21:10, Qrczak pisze:
> Na ciepło - parmigiana di melanzane:
>
> bakłażan
> mozarella
> tarty parmezan/grana padano
> passata pomidorowa
> cebula
> czosnek
> bazylia
> oliwa
> sól, pieprz, cukier
>
> Bakłażana pokroić w plastry (max. 1cm grubości), posolić i odstawić na
> jakiś czas (15-30minut). Osuszyć papierowym ręcznikiem i obsmażyć na
> gorącej patelni (w oryginalnym przepisie na grillowej lub na zwykłej
> na oliwie, ja wrzucam na taką nadającą się do beztłuszczowego
> smażenia) tak, by się plasterki lekko przypaliły.
> Drobno pokrojoną cebulę przesmażyć do miękkości na niewielkiej ilości
> oliwy, dodać posiekany czosnek, passatę, pogotować trochę. Dosmaczyć
> sos solą, pieprzem i odrobiną cukru, dodać posiekaną bazylię.
> W naczyniu do zapiekania wylać na dno kilka łyżek sosu a następnie
> układać warstwami plastry bakłażana, plastry mozarelli, sos (nie
> żałować tego ostatniego), starty parmezan, bakłażan, mozarella, sos,
> parmezan... do wyczerpania składników i żeby ostatnią warstwą był sos.
> Skropić oliwą.
> Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C na jakieś 45
> minut, posypać szczodrze parmezanem i dopiekać przez 10-15 minut. Po
> wyjęciu poczekać z podaniem z 15 minut.

Coś a' la włoska odmiana greckiej musaki. Musi być pycha.
Jak za 2 miesiące dostanę jeszcze bakłażany, to wypróbuję.


>
> i na zimno sałatka:
>
> Zgrilowanego jak wyżej bakłażana ułożyć na pokrojonych w kostkę
> pomidorach, mozarelli, polać olejem z orzechów włoskich (ewentualnie
> oliwą z oliwek), posypać płatkami parmezanu, posiekanymi orzechami
> włoskimi, płatkami migdałów lub podprażonym ziarnem słonecznika.
> Alternatywny a przetestowany wariant to dodatek czarnych oliwek i
> octu/sosu balsamicznego.

To też.

Ewa

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
08.09 FEniks
09.09 Stokrotka
09.09 Qrczak
09.09 Stokrotka
09.09 Qrczak
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?