Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.ne
ws.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for
-mail
Subject: Re: Bakłażan - letnia miłość na jesień
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <57d1b78d$0$656$65785112@news.neostrada.pl>
From: FEniks <x...@p...fm>
Date: Thu, 8 Sep 2016 21:51:53 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:45.0) Gecko/20100101
Thunderbird/45.2.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <57d1b78d$0$656$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 48
Message-ID: <57d1c157$0$12554$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 217.99.232.44
X-Trace: 1473364311 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 12554 217.99.232.44:58006
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:373400
Ukryj nagłówki
W dniu 08.09.2016 o 21:10, Qrczak pisze:
> Na ciepło - parmigiana di melanzane:
>
> bakłażan
> mozarella
> tarty parmezan/grana padano
> passata pomidorowa
> cebula
> czosnek
> bazylia
> oliwa
> sól, pieprz, cukier
>
> Bakłażana pokroić w plastry (max. 1cm grubości), posolić i odstawić na
> jakiś czas (15-30minut). Osuszyć papierowym ręcznikiem i obsmażyć na
> gorącej patelni (w oryginalnym przepisie na grillowej lub na zwykłej
> na oliwie, ja wrzucam na taką nadającą się do beztłuszczowego
> smażenia) tak, by się plasterki lekko przypaliły.
> Drobno pokrojoną cebulę przesmażyć do miękkości na niewielkiej ilości
> oliwy, dodać posiekany czosnek, passatę, pogotować trochę. Dosmaczyć
> sos solą, pieprzem i odrobiną cukru, dodać posiekaną bazylię.
> W naczyniu do zapiekania wylać na dno kilka łyżek sosu a następnie
> układać warstwami plastry bakłażana, plastry mozarelli, sos (nie
> żałować tego ostatniego), starty parmezan, bakłażan, mozarella, sos,
> parmezan... do wyczerpania składników i żeby ostatnią warstwą był sos.
> Skropić oliwą.
> Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C na jakieś 45
> minut, posypać szczodrze parmezanem i dopiekać przez 10-15 minut. Po
> wyjęciu poczekać z podaniem z 15 minut.
Coś a' la włoska odmiana greckiej musaki. Musi być pycha.
Jak za 2 miesiące dostanę jeszcze bakłażany, to wypróbuję.
>
> i na zimno sałatka:
>
> Zgrilowanego jak wyżej bakłażana ułożyć na pokrojonych w kostkę
> pomidorach, mozarelli, polać olejem z orzechów włoskich (ewentualnie
> oliwą z oliwek), posypać płatkami parmezanu, posiekanymi orzechami
> włoskimi, płatkami migdałów lub podprażonym ziarnem słonecznika.
> Alternatywny a przetestowany wariant to dodatek czarnych oliwek i
> octu/sosu balsamicznego.
To też.
Ewa
|