Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Balkanskie przepisy?? Re: Balkanskie przepisy??

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Balkanskie przepisy??

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Gocha" <g...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Balkanskie przepisy??
Date: Mon, 29 Aug 2005 08:11:41 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 99
Message-ID: <deucus$29u$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <2...@n...onet.pl>
<deo2tj$2ie$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: starostwo.gsk.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1125299997 2366 195.117.112.11 (29 Aug 2005 07:19:57
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 29 Aug 2005 07:19:57 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:246918
Ukryj nagłówki

Użytkownik "-=Elwood=-" <e...@o...pl> napisał w wiadomości
news:deo2tj$2ie$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Mihajlo" napisał:
> > moze podac przepis na potrawy typu: burek, pljeskawica, ćewapi itd.
>
> Burek
> Składniki:
> 5 jajek,
> 2 szkl. mąki, etc.
> Smacznego!
>
Witam,
Hmmm, nie wydaje mi się żeby to był przepis na burka :-) Aczkolwiek pewnie
mogę się mylić. Burek to płaty cieniutkiego ciasta przekładane mięsem, serem
na słono. Pewnie można to też robić na słodko (aczkolwiek nie spotkałam się
z tą wersją).
Poniżej wklejam przepis, który znalazłam kiedyś w sieci: zaznaczam, że jakoś
nigdy nie miałam odwagi zrobić burka sama i raczej korzystam z wyrobów
fachowców.

Burek with white cheese
----------------------------------------------------
------------------------
----
Burek
1 pkg dry yeast
1/4 c lukewarm water
1/4 tsp sugar
3 1/3 c all purpose flour
1/2 tsp salt
3/4 c lukewarm water
1/2 melted butter
Filling
9 eggs (slightly beaten)
1/2 lb crumbled feta cheese
3 TB melted butter
----------------------------------------------------
------------------------
----
Butter a large round pan (15-16 in) and set aside. Prepare yeast with 1/4 c
lukewarm water and 1/4 tsp sugar. Set aside. Sift flour and salt into large
bowl, leaving a well in the middle. Add prepared yeast mixture into well.
Begin mixing by hand and slowly add lukewarm water. Knead until dough forms
a ball of medium consistency (approx 10 min). Divide dough into 14 equal
parts, roll into round balls, cover and let stand for 1/2 hour. Melt 1/2 lb
butter in saucepan. Roll out 4 balls into 6 in. circles, stack one on top of
the other, brushing each layer with melted butter excluding the top layer.
Let stand briefly, then roll out on slightly floured table to just a little
bit larger than the bottom of your pan. Place in pan and brush top with
melted butter. Mix filling and spread evenly to edge of pan. Now roll out
one ball as thinly as you can; sprinkle with butter and gather it loosely
into folds, and with a slight pull, elongate it. Starting from the center of
the pan, place this dough over filling, circling it to look like a pinwheel.
Repeat with remaining balls until you have reached the outer edge of your
pan. Sprinkle generously with remaining butter. Cover with a tea towel and
set Burek over a pan of very hot water for about 20 min. Bake in a preheated
oven of 300 deg. for about 45 min or until nicely browned.

A te cevapi, to czasami nie miały być cevapcici?

Cevapcici (Yugoslavian Sausages)
Recipe By : The Frugal Gourmet On Our Immigrant Ancestors
Serving Size : 0 Preparation Time :0:00
Categories : New Text Import
Amount Measure Ingredient -- Preparation Method
-------- ------------ --------------------------------
1 lb ground lamb
1 lb ground veal
1 lb ground pork
1 large yellow onion, peeled and grated
3 cloves garlic -- peeled and crushed
3 tbsp hot Hungarian paprika, or
sweet paprika and a little cayenne
2 tbsp freshly ground black pepper
Salt to taste
Pinch of freshly grated nutmeg
Olive oil for basting
Mix all the ingredients, except the oil, thoroughly and roll the mixture
into
little "cigars" about 1 inch by 3 inches. Rub lightly with olive oil and
grill
or broil until done. These are great on the barbecue.
Serve with yoghurt sauce (recipe follows).

Yoghurt Sauce
1 pint yoghurt
1/2 cucumber, peeled, grated and drained 1 hour
2 cloves garlic, peeled and crushed
Juice of 1/2 lemon
Salt and ground white pepper to taste
Pinch of cayenne pepper
Mix all the ingredients together and serve with Cevapcici as a dip.

Niestety nie znalazłam nigdzie wersji polskojęzycznej, ale pewnie sobie
poradzisz, a jak nie, to pewnie znajdą się na grypie tacy, którzy Ci to
przetłumaczą :-)

Pozdrawiam
Gocha


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
30.08 Małgorzata Leszczyńska
30.08 Małgorzata Leszczyńska
30.08 Małgorzata Leszczyńska
30.08 Akulka
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?