Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: "Stokrotka" <o...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Barwniki spożywcze
Date: Sat, 24 Oct 2015 10:42:55 +0200
Organization: INTERIA.PL S.A.
Lines: 31
Message-ID: <n0fgan$s37$1@usenet.news.interia.pl>
References: <562b1c3e$0$9552$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: ip-5-172-247-207.free.aero2.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1445676184 28775 5.172.247.207 (24 Oct 2015 08:43:04
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 24 Oct 2015 08:43:04 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:367276
Ukryj nagłówki
> Do wyrobów cukierniczych mnie interesują. Używał ktoś, kupował? Lepsze
> są w proszku, czy w żelu (pod względem barwienia i nieszkodliwości)?
> Wszelkie uwagi osób doświadczonych w temacie mnie interesują. Możecie
> polecić jakieś konkretne, nawet z namiarem na sklep, najlepiej online.
Wszystkie pszekreślę. Po co ci to? Niezwykle szkodliwe na tarczycę, często
na wątrobę i nerki.
Barwniki są bardzo często związkami jodu, pewnie dlatego są złe na tarczycę,
a w konsekwencji wywołują u dzieci ADHD.
Dodatkowo barwniki bardzo często zmieniają się w szkodliwe substancje pod
wpływem gotowania (temperatury). Dlatego nie należy gotować potraw z
barwnikami, np. nie wolno pszegotować "dla higieny" salcesonu.
Albo po dodaniu do jakiejś potrawy alkoholu , np jakiejś wudki smakowej,
barwionej, zamiast wina , to te barwniki zmieniają się w coś bardzo
szkodliwego.
Dlatego niekture galeretki mają uwagę "nie gotować".
Jak potszebny jest ci ładny tort, to kup po prostu gotowe, śladowo barwione
kwiatki, są w spszedaży: odwiedź delikatesy, albo większy supermarket, są
ruże, stokrotki i inne. Potem takie kwiatki możesz zjeść lub wywalić. A i
czekoladowe ozdoby też są, pewnie najzdrowsze.
Tradycyjna kuhnia poleca do barwienia sok z buraka i szpinak.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
|