Data: 2015-10-24 10:41:35
Temat: Re: Barwniki spożywcze
Od: bbjk <b...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 15-10-24 o 09:55, FEniks pisze:
> A czy burak nie zostawia smaku? Wystarczy wycisnąć sok z buraka np. po
> starciu, czy jakoś jeszcze z nim postąpić?
Nie, burak nie zostawia smaku, daje śliczny kolor, ale warto dodać
trochę różanej konfitury, z płatków. Jeśli boisz się buraka, można
wiśnie (delikatniejszy kolor), czy czarne porzeczki lub jagody, ale w
tym przypadku trzeba zakwasić, by było czerwone, a nie fioletowe.
>> , zależnie od ilości, kurkuma (+skórka z cytryny, czy pomarańczy dla
>> aromatu) żółty, kawa beżowy lub brązowy, to samo karmel, można je
>> łączyć, albo czekolada. Zielonych i niebieskich nie robiłam.
>
> Zielony mi też potrzebny byłby. Szpinak chyba dałby trawiasty smak.
Szpinakiem ładnie barwi się na surowo (nie zostawia smaku, ale warto
dodać skórkę z cytryny) po upieczeniu kolor redukuje się do nieładnego,
wojskowego khaki, który lubię w ciuchach, ale w jedzeniu niekoniecznie
to wygląda apetycznie. Nie barwiłam makaroników szpinakiem, klasyczne
fr. makaroniki są różowe i naturalne :)
Mozę odpowie Ci ktoś, kto ma doświadczenie z kupnymi.
--
B.
|