Data: 2016-09-28 10:22:28
Temat: Re: Białka
Od: bbjk <b...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 16-09-28 o 10:09, Trefniś pisze:
> Mam teraz olbrzymiego smaka na groszek ptysiowy itp. wypieki na słono.
> Zastanawiam się tylko, jak na ciasto parzone wpłynąłby niedobór żółtek...
> Wydaje mi się, że żółtka nie są strategiczne w tym przypadku, choć
> oczywiście lepiej dodać całe jaja (ale w jakiej proporcji, nie wiem).
Myślę, że pomysł nie jest zły.
Często robię "normalne" ciasto ptysiowe, spróbuję na próbę z odrobiny
samego białka i reszty proporcjonalnie. Podejrzewam, że będzie sporo
twardsze od tradycyjnego, ale może to nie będzie szkodzić w przypadku
np. ptysiów z grzybowym farszem.
Ale i inne pomysły nadal mile widziane.
--
B.
|