Data: 2000-05-17 21:42:31
Temat: Re: Biszkopt
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Podam ci przepis na moj biszkopt, ktory zawsze wychodzi, jesli nic nie
zmienisz w sposobie przyrzadzenia:
5 bialek
5 zoltek
2/3 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanki maki
Rozgrzac piec do 180C/350F. Tortownice wysmarowac maslem i wysypac maka, nie
bulka tarta.
Ubic mikserem bialka, i gdy srednio ubite, dodac po trosze 2/3 szklanki
cukru, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem. Ciagle ubijajac,
dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund pomiedzy. Dodac make i
delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, czy reka, juz bez miksera. Przelac do
formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow. Sprawdzic
patyczkiem.
Magdalena
Danka wrote:
> Czolko!
> Wiem, ze wstyd o to prosic, bo to takie proste, ale potrzebuje pilnie
> przepis na najprostszy biszkopt - na pamiec nie umiem, a stary gdziec sie
> zapodzial - na mala tortownice - 24cm.
> Musze upiec torta..... Z bita smietana i swiezutkimi truskaweczkami....
> Beda baaardzo wdzieczna,
> Pozdrawiam,
> Danka
|