Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: Robert Keller <n...@k...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Biszkopt
Date: Sat, 20 May 2000 20:29:31 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 29
Message-ID: <3...@k...net.pl>
References: <3923092f$0$55332@news2.zeelandnet.nl>
NNTP-Posting-Host: dialup15.ceti.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 958847339 949 212.160.64.175 (20 May 2000 18:28:59 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 20 May 2000 18:28:59 GMT
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.72 [en] (Win95; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:28278
Ukryj nagłówki
Danka wrote:
> Czolko!
> Wiem, ze wstyd o to prosic, bo to takie proste, ale potrzebuje pilnie
> przepis na najprostszy biszkopt - na pamiec nie umiem, a stary gdziec sie
> zapodzial - na mala tortownice - 24cm.
> Musze upiec torta..... Z bita smietana i swiezutkimi truskaweczkami....
> Beda baaardzo wdzieczna,
> Pozdrawiam,
> Danka
Z tego co wiem, najprosciej jest zrobic biszkopt na zasadzie: na 1 jajko
przypada 1 lyzka cukru (czyli 3-5 dkg) i 1 lyzka maki (3-5dkg).Rozbieznosci
sa chyba co do rodzajow tej maki (zwykla, tortowa, zwykla+ziemniaczana).
Jajka dluuugo ucierasz z cukrem, a na koncu delikatnie mieszasz z maka. Lub
mozna najpierw utrzec zoltka z cukrem, a osobno piane z bialek i potem to
laczyc po kolei (tzn. do zoltek na przemian piana z maka).Jest jeszcze
biszkopt parzony:Cale jaja + cukier puder ubija sie w misce ustawionej na
garnku z goraca woda, po czym zestawic i ubijac, i znowu na parze, a na koncu
(po zestawieniu z garnka z goraca woda) ubijac az do ostygniecia masy.Zimna
mase zasypac maka i dokladnie wymieszac.
Podalam wszystkie znane mi przepisy na biszkopty. Mam nadzieje, ze sie
przydadza.
Pozdrawiam
:)
Aneta
|