Data: 2000-05-22 17:39:04
Temat: Re: Biszkopt
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
A. Blikle Sp. z o.o. <b...@m...com.pl> wrote:
> Witam,
>
> >
> > Falszywy biszkopt?
>
> Kazdy ma prawo do wlasnego zdania. Dla mnie czy damy proszek czy nie to
> zawsze bedzie biszkopt.
Nie bedzie. Ciasto biszkoptowe, to zdefinicji takie ciasto, ktore
wyrasta dzieki rozszerzaniu sie pod wplywem ciepla powietrza zawartego w
pinie z jajek, a nie dwutlenku wegla wydzielajacego sie z proszku.
> Wielu moich znajomych cukiernikow z Poznania, Krakowa i innych regionow nie
> wyobraza sobie biszkoptu (i ciasta kruchego) bez dodawania proszku do
> pieczenia.
Noe coz, kazdy radzi sobie jak potrafi. Co do ciasata kruchego, to
jednak zupelnie inne ciasto niz biszkopt.
Wladyslaw
|