Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <mbb4hj$1im$1@dont-email.me> <o...@t...home>
<mbbfcm$460$1@node1.news.atman.pl> <o...@t...home>
<mbbktf$3qt$1@dont-email.me> <o...@t...home>
<54da3529$0$2184$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home> <mbdn8h$ki2$1@dont-email.me>
<so87b20rvnzs.ip7u4lchnlb2$.dlg@40tude.net> <mbdns1$n61$1@dont-email.me>
<9div2nktym35$.921dcphl3fu$.dlg@40tude.net> <mbdomp$r71$1@dont-email.me>
<wsj32mcqrbsr$.aad7ncy01jq1.dlg@40tude.net> <mbdq0e$15g$1@dont-email.me>
Date: Tue, 10 Feb 2015 21:36:17 +0100
Message-ID: <thbwl57wmgcf.irlrjmanx9gv$.dlg@40tude.net>
Lines: 42
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.5.160
X-Trace: 1423600574 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2193 95.49.5.160:16099
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360828
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 10 Feb 2015 14:34:19 -0600, Pszemol napisał(a):
> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:wsj32mcqrbsr$.aad7ncy01jq1.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 10 Feb 2015 14:12:06 -0600, Pszemol napisał(a):
>>
>>> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:9div2nktym35$.921dcphl3fu$.dlg@40tude.net...
>>>>>>> Jak chleba nie rozkroisz i jest otoczony skórą to pewnie i schnie
>>>>>>> wolniej
>>>>>>> i się żadna pleśń go nie chwyci jak będzie w przewiewnym miejscu a
>>>>>>> nie
>>>>>>> jakimś worku foliowym dwa tygodnie - wtedy pleśń murowana.
>>>>>>
>>>>>> No i tu oto Panie Początkujący - jeśli chodzi o PRAWDZIWY chleb na
>>>>>> zakwasie
>>>>>> to przez bardzo długi czas nie ma mowy o pleśni, gdyż pleśń nie lubi
>>>>>> TAK
>>>>>> kwaśnego środowiska. Idź liczyć te karbki - ale po poziomie Twej
>>>>>> wiedzy
>>>>>> o
>>>>>> chlebie nie sądzę, aby ich tam było więcej niż 10, więc moze daruj
>>>>>> sobie.
>>>>>
>>>>> Jakie pH ma Twój chleb?
>>>>
>>>> Pewnie takie samo jakie miał chleb mojej Babci - ale Babcia nie
>>>> mierzyła,
>>>> bo by ją chyba o czary posądzono :->
>>>
>>> Czyli zgaduję, że pH nie mierzyłaś?
>>
>> Jak to mówi pewien "góró" na psp - "apohuj"? //choć ja nie wiem, co to
>> znaczy "apohuj", ale ani chybi wielkie zdziwienie mądrali :->
>
> Pytanie było czy mierzyłaś a nie po co mierzyć.
> Czyli zgaduję prawidłowo, że nie mierzyłaś, bo nie widzisz potrzeby.
>
> Bo mnie ciekawi pH zakwasu i jak wpływa na pH ciasta czy końcowego chleba.
> Byłaś pewna, że pleśn się nie chwyta bo mierzyłaś pH - ok, pomyliłem się.
Upsss, oczywiście że mierzyłam! - organoleptycznie 3-]
|