Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neost
rada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Tue, 10 Feb 2015 21:44:46 +0100
From: Qrczak <q...@q...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20100111
Thunderbird/3.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
References: <mbb4hj$1im$1@dont-email.me> <o...@t...home>
<mbbfcm$460$1@node1.news.atman.pl> <o...@t...home>
<mbbktf$3qt$1@dont-email.me> <o...@t...home>
<54da3529$0$2184$65785112@news.neostrada.pl> <mbdn33$jp2$1@dont-email.me>
In-Reply-To: <mbdn33$jp2$1@dont-email.me>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 38
Message-ID: <54da6dbd$0$2199$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 87-207-124-79.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1423601085 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2199 87.207.124.79:62950
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360830
Ukryj nagłówki
Dnia 2015-02-10 20:44, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
> "Qrczak" <q...@q...pl> wrote in message
> news:54da3529$0$2184$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Biały wytrzymuje tydzień w dobrej kondycji od biedy.
>>> Razowy bez problemu :)
>>
>> Żytni na zakwasie (taki półrazowy) może i trzy wytrzymać.
>> Mnie się kiedyś połówka takiego zabunkrowała w chlebaku, trochę
>> przysuszony był, ale nic poza tym.
>
> A w czym przechowujesz chleb?
> Jakiś worek papierowy? Worek z folii plastikowej? Szmatka? :-))
Testowane już były: torba foliowa, ścierka kuchenna oraz luzem w chlebaku.
Nigdy nie spleśniał. Ten przebywający luzem najbardziej obsychał, co
oczywiste.
> I kiedy po upieczeniu rozkrawać/pakować można już spokojnie?
Kroić można nawet taki prosto z pieca, tyle że kromki będą grube, a poza
tym, jeśli się go chce pokrojonego jeszcze przechowywać - takie krojenie
pozbawia go wilgoci a wieć i zwartości najszybciej (może się kruszyć).
Natomiast pakować najlepiej po całkowitym ostygnięciu. Dlatego zostawiam
swoje chlebki na noc na kratce a przykryte bawełnianą ściereczką.
>> Natomiast przed zjadamiem świeżego jeszcze ciepłego przestrzegam.
>> Bochenek znika w oka mgnieniu.
>
> :-) za późno te Twoje ostrzeżenia... :-)))
Wiem. Pierwszy raz też się tak nacięliśmy. Piekłam wtedy dwa chlebki
tylko, a po wstępnej ocenie zjadliwości okazało się, że trzeba
uruchamiać zakwas ponownie od razu, bez leżakowania.
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
|