Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!
postnews.google.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
From: z...@g...com
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ceramiczne ostrza
Date: Thu, 19 Jan 2012 06:38:06 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 75
Message-ID: <820891.540.1326983886869.JavaMail.geo-discussion-forums@yqcz12>
References: <4f16727f$0$1208$65785112@news.neostrada.pl>
<jf5u32$5ub$1@inews.gazeta.pl>
<4f1694fa$0$26691$65785112@news.neostrada.pl>
<4246848.1497.1326881084617.JavaMail.geo-discussion-forums@yqnd19>
<4f17c29f$0$1257$65785112@news.neostrada.pl>
Reply-To: p...@g...com
NNTP-Posting-Host: 157.25.69.30
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1326984258 23588 127.0.0.1 (19 Jan 2012 14:44:18 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Thu, 19 Jan 2012 14:44:18 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <4f17c29f$0$1257$65785112@news.neostrada.pl>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=157.25.69.30;
posting-account=I8dqqwoAAACmN8v8Fc8qAtn66_uvvOf_
User-Agent: G2/1.0
X-Google-Web-Client: true
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:341209
Ukryj nagłówki
W dniu czwartek, 19 stycznia 2012, 07:52:07 UTC+1 użytkownik jerzy.n napisał:
> U?ytkownik <z...@g...com> napisa? w wiadomo?ci
> news:4246848.1497.1326881084617.JavaMail.geo-discuss
ion-forums@yqnd19...
> >Jak TO sie robi znajdziesz tutaj:
> >http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,68487.0.
html
> >na dokladke w kilku wariantach.
>
> Mo?e cos mi wycina tekst, ale nie moge znale 1/4 ae sposobu ostrzenia ceramików
> :-))
> Sam próbowa?em "przeci?gn?ae " ostrza?k? i chyba wiecej popsu?em ni?
> naostrzy?em ...
Ale odpowiedzi na powyższe jest, już na 1 stronie:
Cytuj z: homer 15-09-2008, 20:38:11
Też mam Keramiki. Jakością nie odbiegają od Boker-Magnuma który kosztował znacznie
więcej.
Wczoraj dokonałem epokowego odkrycia które nieco zweryfikowało moje wcześniejsze
poglądy. Czym prędzej dzielę się zatem z Wami moimi obserwacjami! Mój Keramik stracił
nieco na ostrości w następstwie działań kuchennych i zlotowych popisów nacinania
butelki od wódki. Bez przekonania postanowiłem posmyrać klingę na diamentach wiedząc
że będzie się ślizgała. Jakież było moje zdumienie gdy na prętach V-ki DMT już po
paru pociągnięciach pojawiły się białe ścieżki. Kolejna próba pokazała że białe ślady
zostają też na brązowych prętach Turnboxa! Ostrzałki zbierały materiał powodując
podostrzenie nożyka Słyszałem wprawdzie wcześniej że chińskie odpowiedniki to trochę
inna ceramika od Kyocery z powodu mniejszej zawartości cyrkonu ale takich rewelacji
się nie spodziewałem. Po krótkich przemyśleniach doszedłem do wniosku, że
zaobserwowane zjawisko ma też swoje dobre strony. Nożyk i tak bardzo długo zachował
ostrość przechodząc w międzyczasie tak ekstremalne testy jak nacinanie szkła od czego
poległaby każda kt stalowa. Kiedyś jednak stępi się wszystko, Kyocera pewnie też. W
przypadku chińskiej ceramiki nieoczekiwanie odkryłem możliwość dbania o nią w
warunkach domowych co w przypadku oryginału jest ponoć bardzo utrudnione. Strasznie
mnie korci aby smyrnąć na diamentach posiadanego Bokera i porównać efekty ale ten się
jakoś nie tępi a nie chcę bez potrzeby ingerować w idealną fabryczną kt która pewnie
starczy jeszcze na bardzo długo.
dalej:
Oczywiście ciekawość zwyciężyła i dość łatwo dałem się podpuścić. Próba od drugiej
strony wykazała że diamenty a nawet alumina "gryzą" ceramiczną klingę Bokera ale
znacznie mniej niż chińczyka. Na tyle powoli że ostrzenie to byłaby mordęga niemniej
śladzik był widoczny. Mnimam zatem iż profilaktycznie zawczasu warto przynajmniej
spróbować podostrzać nawet markowe ceramiczne klingi zanim "zjadą" się tak że w
warunkach domowych ich reanimacja będzie niemożliwa.
jeszcze dalej:
. Wbrew panującej opinii można i warto podostrzać ceramikę na diamentach. Szczególnie
ta chińska podda się łatwiej temu zabiegowi oczywiście jeśli zrobi się to odpowiednio
wcześnie, przed zajechaniem kt.
Wątek czytałem jakiś czas temu, więc szczegółów nie pamiętałem.
--
ZZ@private
|