Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chińszczyzna
Followup-To: pl.rec.kuchnia
Date: Mon, 30 Jul 2012 12:51:15 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 31
Message-ID: <a...@m...uni-berlin.de>
References: <jv2s4m$kd7$1@inews.gazeta.pl> <a...@m...uni-berlin.de>
<o...@s...intranet.azymut.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
d0cR+05Uonykr58qzz8VCQcS/MuUqKZMcwn8hrnEZ+y4+26/bU69Uq1qFCF0Fzz+5Yb1fTgSDu
Cancel-Lock: sha1:wdVrG8ssoNBsotpAkQhGXvsw4kE=
User-Agent: KNode/4.4.10
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:347567
Ukryj nagłówki
gosmo wrote:
> W dniu 29.07.2012 o 10:53 Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
> pisze:
>
>> MH wrote:
>>
>>> Zrobiłem dokładnie w/g przepisu:
>>>
>>> http://www.youtube.com/watch?v=NGaMA8-Qn8o
>>>
>>> No może nie tak całkiem dokładnie. Nie miałem soli czosnkowej, więc
>>> dodałem zmasakrowany czosnek, wino-dałem sherry, oleju z orzeszków
>>> ziemnych też nie miałem, dałem dobrą oliwę. Ważne!!, naprawdę oliwy
>>> należy
>>> dawać tak mało jak na filmie. Dymi się z woka jak cholera przy smażeniu
>>> ptaka, ale efekt wyśmienity. I w sumie pare minut prostej roboty.
>>
>> Oliwa nie jest dobra do woka, bo nie lubi wysokiej temperatury.
>
> Nie mogę z tym zgodzić, na oliwie z oliwek trzeba się znać ;) "virgin"
> czy "extra virgin" nie lubią ale "pomace" ją uwielbiają bardziej niż
> większość dostępnych olejów do smażenia a zdecydowanie bardziej od np.
> takiego słoczenikowego z pierwszego tłoczenia.
Masz coprawda rację, ale taki olej dość trudno w Polsce dostać.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|