Data: 2006-03-31 17:44:20
Temat: Re: Chleb
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Magdalena Bassett" <n...@b...com> wrote in message
news:442D6645.3030601@bluemoonlavender.com...
> ZB wrote:
>> Witam.
>> Niedawno kupiłem urządzenie do pieczenia chleba.Sprawuje się b.
>> dobrze.Niestety mam pewien problem, nazywa się "kruszenie".
>> O ile sam wypiek chleba nie nastręcza problemów to nie mogę sobie
>> poradzić z kruszeniem się chleba. Bezpośrednio po upieczeniu chleb jest
>> idealny, niestety po upływie ok. 24 godzin przy krojeniu bardzo się
>> kruszy.
>> Czy ktoś z państwa parający się domowym wypiekiem zna jakieś "panaceum"
>> na tą przypadłość???
>>
>
> Zacznij od maki. Jesli chleb sie kruszy, to z pewnoscia maka ma za malo
> glutenu.
>
> Tu bylo kilka dyskusji na temat systemu numerycznego nadanego mace, ktory
> oznacza rozne zawartosci - glutenu, otrebow, itd.
>
> MB
Nawet czysty pszenny mi się nie kruszył.
Proporcje na 1250gr chleba:
400ml wody lub mleka - mleko do natychmiastowego wypieku
50 g masła lub margaryny
80 dag mąki
2-4 łyżeczek cukru - więcej - chleb ma ciemniejszą skórkę
3-4 łyżeczki soli
1/5 paczki świeżych drożdży.
opcjonalnie - jajko
Nasmarować mieszadła, nalać wodę lub mleko do formy, wbić jajko, wkroić
masło lub margarynę, wymieszać mąkę, cukier i sól dodać do formy, na wierzch
pokruszyć drożdże.
Można mieszać mąki:
jako pszenną: 20 dag krupczatki + 40 dag pszennej 550
20dag żytniej + 60dag pszennej
5dag mąki kukurydzianej + 5dag ziemniaczanej + 10dag żytniej + 60dag
pszennej
Ozdobniki (nie więcej niż 5 dag) do wymieszania z mąką:
mak, wiórki kokosowe, rodzynki mogą być mieszane ze sobą
kminek, czarnuszka, majeranek
zamiast samego masła cebulka zrumieniona około 55g
|