Data: 2006-03-31 17:41:13
Temat: Re: Chleb
Od: "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Niedawno kupiłem urządzenie do pieczenia chleba.Sprawuje się b.
> dobrze.Niestety mam pewien problem, nazywa się "kruszenie".
> O ile sam wypiek chleba nie nastręcza problemów to nie mogę sobie poradzić z
> kruszeniem się chleba. Bezpośrednio po upieczeniu chleb jest idealny, niestety
> po upływie ok. 24 godzin przy krojeniu bardzo się kruszy.
> Czy ktoś z państwa parający się domowym wypiekiem zna jakieś "panaceum" na tą
> przypadłość???
Na kruszenie chleba może mieć wpływ:
1) czas wyrabiania ciasta, jeśli za krótki ciasto będzie się kruszyć,
2) ilość użytego tłuszczu, ja na bochenek zawierający 0,5 kg mąki daję łyżkę
masła, to wystarczy,
3) zawartośc otrąb, nasion, płatków zbożowych, warto je przed dodaniem zaparzyć
lub namoczyć na noc w zimnej wodzie.
Napisz przepis wg którego pieczesz chleb, ile trwa wyrabianie, czy ciasto jest
wyrabiane raz, czy dwa, znając więcej szczegółów będzie mi coś łatwiej poradzić.
Pozdrowionka serdeczne
Izolda
|