Data: 2006-03-31 17:26:29
Temat: Re: Chleb
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
ZB wrote:
> Witam.
> Niedawno kupiłem urządzenie do pieczenia chleba.Sprawuje się b.
> dobrze.Niestety mam pewien problem, nazywa się "kruszenie".
> O ile sam wypiek chleba nie nastręcza problemów to nie mogę sobie poradzić z
> kruszeniem się chleba. Bezpośrednio po upieczeniu chleb jest idealny,
> niestety po upływie ok. 24 godzin przy krojeniu bardzo się kruszy.
> Czy ktoś z państwa parający się domowym wypiekiem zna jakieś "panaceum" na
> tą przypadłość???
>
Zacznij od maki. Jesli chleb sie kruszy, to z pewnoscia maka ma za malo
glutenu.
Tu bylo kilka dyskusji na temat systemu numerycznego nadanego mace,
ktory oznacza rozne zawartosci - glutenu, otrebow, itd.
MB
|