Data: 2007-09-30 08:05:50
Temat: Re: Chleb na youtube
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sat, 29 Sep 2007 13:01:09 -0700, Magdalena Bassett
<i...@b...com> wrote:
>http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU
>
>
>Zrobilam! jest wspanialy. Od lat robie chleb, a taki nigdy przedtem mi
>nie wyszedl. Tu mozna zobaczyc wyniki tego przepisu:
>
>http://images.google.com/images?hl=en&q=no-knead+br
ead&btnG=Search+Images&gbv=2
>
>
>Jest to przepis z New York Times:
>
>No-Knead Bread (chleb bez wyrabiania)
>
>720 ml zwyklej maki (ja uzylam maki do chleba, Bread Flour)
>1/4 lyzeczki suchych drozdzy
>1+1/4 lyzeczki soli
>375 ml wody
>Wymieszac, przykryc folia plastikowa na 12-18 godzin, przelac na stol
>wysypany maka, zalozyc ciasto na siebie kilka razy, umiescic na
>umaczonej scierce szwem na dol na 2 godziny. Rozgrzac piec wraz z
>pojemnikiem i pokrywka, wlozyc dlon pod scierke i ciasto i odwracajac
>wrzucic ciasto, szwem do gory, do naczynia w piecu.
>Piec w zamknietym zaroodpornym pojemniku (ja pieklam w szklanym naczyniu
>ze szklana pokrywka) w najwyzszej temperaturze przez 30 minut, odkryc,
>piec nastepne 15 minut az zloty.
>
>MB
o kurcze....slabosc do dobrego chleba to chyba ma kazdy, ja w
kazdym razie polece zaraz mieszac make z drozdzami...i sie
zastanawialam czy ten przepis to aby nie jakis wykret zeby sobie
kupic le crueset, ale nigdzie nie moge znalezc niczego PONIZEJ
straszliwej ceny...szklane mam naczynia, wiec zgryz odszedl,
hehehe
pierz
K.T. - starannie opakowana
|