Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleb razowy Re: Chleb razowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Chleb razowy

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!goblin2!goblin.stu.neva.ru!feeder1.cambriumusenet.nl!feed.
tweaknews.nl!212.27.60.9.MISMATCH!proxad.net!feeder2-2.proxad.net!nx01.iad01.ne
wshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.p
l!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Fri, 15 Nov 2013 17:31:29 +0100
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Thunderbird/24.1.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chleb razowy
References: <l5csvq$cig$1@mx1.internetia.pl> <l5ctuk$f5l$...@m...internetia.pl >
<l5d8rm$95r$1@dont-email.me> <8...@4...com>
<527a8051$0$2301$65785112@news.neostrada.pl>
<527a9ea3$0$2184$65785112@news .neostrada.pl>
<l5ec5q$ec6$1@dont-email.me> <527abba3$0$2298$65785112@news.
neostrada.pl> <l5g3d7$6tl$1@mx1.internetia.pl> <527b9ec2$0$2176$65785112@
news.neostrada.pl> <l5g9d3$ufq$2@dont-email.me> <l5gbbb$1cj$1@mx1.
internetia.pl> <l5h19p$2r6$1@dont-email.me> <l63ief$bgb$1@dont-email.me>
<5285e2f0$0$2289$65785112@news.neostrada.pl>
<l652sl$hfb$1@mx1.internetia.pl>
In-Reply-To: <l652sl$hfb$1@mx1.internetia.pl>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 37
Message-ID: <52864c5d$0$2137$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.186.46.80
X-Trace: 1384533086 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2137 79.186.46.80:1669
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:353216
Ukryj nagłówki

W dniu 2013-11-15 12:56, anhin pisze:
> mała uwaga, być może użyteczna: jeśli chleb urośnie *musisz* go albo
> szybko upiec albo potraktować jako kolejną fazę, tzn. dodać co
> najmniej tyle samo mąki (lepiej 1.5-2 razy tyle) takiej samej albo
> lżejszej (nie cięższej) ile już jest w cieście + woda + odp. ilość soli.
> Jeśli dodasz "trochę" mąki, skutek będzie właśnie jak opisałaś :-(

No, teraz to już wiem z doświadczenia nawet. ;)

>
> Żyto nie powoduje kleistości, być może za krótko pieczesz? Nie zwracaj
> uwagi na czas pieczenia, chleb jest dobry dopiero kiedy spód jest
> brązowy i zauważalnie twardy a przy opukiwaniu jest 'głuchy' (tak,
> chleb w trakcie pieczenia można a czasem trzeba wyjmować z formy w
> celach diagnostycznych, oczywiście najlepiej tylko raz, najwyżej dwa)

Piekę raczej dostatecznie długo, łącznie około godziny, najpierw w
230st. potem w 200st. Gdybym piekła dłużej, to skórka by się totalnie
spaliła, bo i tak jest ciemna i twarda.

Zacznijmy od tego, że ja dążę do takiego chleba - tak mniej więcej
wygląda mój ideał:

http://www.facetnatalerzu.pl/2012/07/chleb-pszenno-z
ytni-na-zakwasie.html
http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/05/chleb-ps
zenno-zytni-na-zakwasie-z.html
http://www.zajadam.pl/wypieki/chleb-pszenno-zytni-na
-zakwasie

Problem w tym, że chyba wiele różnych dróg do niego prowadzi, ale ja
żadną jeszcze tam nie doszłam. ;)
Jedni robią chyba metodą najbardziej zbliżoną do mojej (ten ostatni, w
sumie na oko podoba mi się najmniej), inni dodają do ostatecznego ciasta
drożdży, a jeszcze inni kombinują z maślanką i miodem. Hm... Może
spróbuję z tymi drożdżami? Choć raz może się coś uda i się znowu nie
zniechęcę na rok?

Ewa

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
15.11 FEniks
15.11 Ikselka
15.11 Stefan
15.11 Ikselka
15.11 Ikselka
15.11 piecia aka dracorp
15.11 piecia aka dracorp
15.11 Ikselka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem