Data: 2012-06-21 09:05:44
Temat: Re: Chwalę ser
Od: "Stefan" <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Nixe" <n...@n...pl> napisał w wiadomości
news:jrtfbg$9a6$2@inews.gazeta.pl...
>W dniu 2012-06-20 13:15, Stefan pisze:
>
>> Ser? w Biedronce? chyba wyrób seropodobny!
>
> Nie, to normalny, prawdziwy i smaczny polski ser.
> Zresztą w Biedronce jest mnóstwo dobrych towarów.
> Niestety, utrwalił się model Biedry, jako sklepu z gównianymi produktami,
> ale to już przeszłość.
> Polecam również z wędlin prawdziwą szynkę i schab - sam byś lepiej nie
> wyprodukował.
A w to wątpię. Nie istnieje żaden sklep w którym mogłbym kupić szynkę czy
schab wędzony lepszy od mojego. Powtarzam - sklep.
Kupisz w jakimś sklepie polską szynkę wolno wędzoną w zimnym dymie przez
miesiąc i dojrzewającą następne trzy - cztery miesiące?
O przyprawianiu schabu to nawet nie wspomnę. No i o pochodzeniu świnki też
trzeba pamiętać. Są jeszcze miejsca gdzie świnka nie zna smaku paszy,
mączki, chowana na ospie, ziemniakach, siekanych pokrzywach...
Jeszcze kilka lat temu była taka fajna masarnia w Sułoszowej, wędliny
domowe, salcesony poezja, cóż, mieli zbyt, rozwinęli działalność i to już
nie jest to.
W dziedzinie serowarstwa (tak samo masarstwa i wędliniarstwa) jestem
zaprzysięgłym zwolennikiem rękodzieła. Jeśli ktoś produkuje dziennie 100 kg
sera to już jest przetwórstwo i jako takie nie może się równać jakościowo z
rodzinną firmą, która rano doi te 120 kóz a po południu możesz kupić
świeżutki bunc czy serek świeżutko posypany czernuszką na ten przykład.
Owszem, kosztuje dwa, trzy razy drożej niż serosmak ze sklepu ale coż - ja
żyję po to aby smacznie zjeść, a nie jem po to aby żyć.
A dzisiaj na obiadek zaserwuję sobie kartoflaneczkę na wywarze z miętusa z
krewetkami (ktoś podobny przepis podawał).
Smacznego
pozdr
Stefan
|