Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Basia" <b...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasta w proszku
Date: Mon, 22 Nov 2004 09:45:40 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 41
Message-ID: <cns912$g04$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cnqd96$1to$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa92.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1101113186 16388 217.98.187.92 (22 Nov 2004 08:46:26
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 22 Nov 2004 08:46:26 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:222280
Ukryj nagłówki
> Poniewaz samodzielne slodkie wypieki mnie poprostu przerastaja, kupilam
> babke w proszku i przyznaje, ze jestem mocno zawiedziona.
> Ciasta tyle co kot naplakal, ledwo przykrylo dno najmniejszej foremki.
> Paskudnie geste, bardziej do rozsmarowania niz wylania.
> Teraz sie piecze. Zobaczymy co z niego wyjdzie, ale nie mam szczegolnych
> zludzen.
I co wyszło? Jadalne ciasto czy sama chemia?
Jesli to ciasto zniechęciło Cie do proszkowych wypieków, to moze jednak
zdecydujesz się na upieczenie ciasta tradycyjnie - z mąki, jajek, cukru itp?
Naprawdę warto próbować, pieczenie nie jest trudne a ile daje satysfakcji;-)
Polecam Ci taką babkę, uda na się na 99,99%;-)
Babka ucierana
4 jaja
1 szklanka cukru
1,5 szklanki maki ziemniaczanej
0,5 szklanki maki pszennej
1 kostka masla (200g)
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
zapach, np cytrynowy
Cukier i jajka (całe, bez rozdzielania białka i zółtka) dobrze ubic, dodac
obie maki i prosze oraz zapach. Wlac roztopione i troche ostudzone maslo i
do wysmarowanej maslem i tarta bulka
foremki wlac wszystko.
Jesli ciasto bedzie sie wydawało za rzadkie, to mozna dodac dodatkowo po
łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej.
Piec ok pol godziny w temp 190-200 stopni.
Mozna do formy wlac 3/4 ciasta a do pozostalej cwiartki wmieszac lyzke
kakao. To ciemne ciasto wylac na wierzch, bedzie babka marmurkowa. Ja czasem
daje zapach pomaranczowy i troche skorki pomaranczowej
pozdrawiam
Basia
|