From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciastka
Date: Sun, 8 Oct 2000 14:55:03 +0200
Organization: Telezynski i Syn
Lines: 24
Message-ID: <1ei6gyu.1ynq3pd1w3gw8aN%wlos@tele.com.pl>
References: <39dcdbbb$0$82390@news2.zeelandnet.nl>
NNTP-Posting-Host: pm6.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 971009632 3993 213.76.108.6 (8 Oct 2000 12:53:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 8 Oct 2000 12:53:52 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 197 days)
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.astercity.net!news.tpi.pl!wlos
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:35145
Ukryj nagłówki
Danka <j...@z...nl> wrote:
> Dostalam w "spadku" od tesciowej ( dobra z niej kobieta :) ) foremki na
> ciastka, ale nie takie do wyciskania lub wykrajania ciastek jak np. na Boze
> Narodzenie z ciasta kruchego, tylko do wypelniania. Trzeba je wypelnic
> jakims ciastem. No wlasnie - jakie ciasto sie do tego najlepiej nadaje?
> Zwykle biszkoptowe? Sa to misie, rybki i sowy wielkosci ok. 10 cm i glebokie
> na jakies 2 - 3 cm ( tak na moje oko ).
Jestes pewna, ze to na ciatka, a nie na np. galarety, pasztety lub musy?
A propos: w zeszlym roku w Ziebicach zwiedzilem bardzo ciekawe i
sympatyczne muzeum gospodarstwa domowego. Otoz maja tam piekna kolekcje
forma na auszpiki, ktore pokazuja jako formy na babki.
> A poza tym mam jeszcze blaszke z 8 "dziurkami" na ciastka. Na muffins sa za
> plytkie i nie ten ksztalt chyba. Te moje to jakby male pokarbowane babeczki.
Wiec to chyba wlasnie na babeczki. Po holendesku nazywaja sie, o ile
sie nie myle "zandgebaksnijders". Wyklada sie je kruchym ciastem,
piecze, a otrzymane babeczki z ciasta wypelnia odpowiednia masa, czy to
slodka, czy pikantna.
Wladyslaw
|