Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-mail
From: "Kasia A." <k...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciastka z maszynki.
Date: Wed, 27 Nov 2002 13:43:20 +0100
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 38
Message-ID: <as2ei4$okc$1@info.cyf-kr.edu.pl>
References: <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: 149.156.58.250
X-Trace: info.cyf-kr.edu.pl 1038400900 25228 149.156.58.250 (27 Nov 2002 12:41:40
GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 27 Nov 2002 12:41:40 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:136326
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Piotr Szuta" <l...@p...com> napisał w wiadomości
news:3de4b6b9@news.vogel.pl...
> Potrzebuje przepis na ciastka, które się wytłacza czymś w rodzaju ręcznego
> "pistoletu".
Witaj!
Widzę, ze ciasteczka kruche to męska sprawa, bo u mnie w domu takie
ciasteczka piecze mąż. Mnie nawet nie pozwala wyrobic ciasta bo jedynie on
wie jaka ma być najlepsza konsystencja. Oto przepis:
0,5 kg mąki
szklanka cukru pudru
torebka cukru waniliowego (16g)
1 kostka margaryny
2 żółtka
szczypta soli
Posiekać mąkę, cukier i margarynę. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.
Jeśli nie chce się zagnieść można dodać odrobinę śmietany (lub zimnej wody
gdy śmietany brak). Można to wszystko wyrobić w malakserze z nożem.
Ponieważ ciasto kruche lubi poleżakować w chłodzie, a zimne jest twarde,
najpierw wykrawamy ciasteczka na blachę a potem z blachą do lodówki lub zimą
na balkon.
Piec do zrumienienia w temp. 180-200 stopni.
Porcja z 0,5 kg mąki to niewiele ciastek, jak na nasze mozliwości
oczywiście. :-) Zwykle pieczemy z minimum 1 kg.
--
Pozdrawiam
Kasia
|