Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Piotr" <l...@n...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto do pizzy
Date: Mon, 30 Aug 2004 17:12:00 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 23
Message-ID: <cgvg4u$i0r$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cgv9uj$es9$1@atlantis.news.tpi.pl> <cgvbr0$eas$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: bwz78.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1093878751 18459 83.29.249.78 (30 Aug 2004 15:12:31
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 30 Aug 2004 15:12:31 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:212814
Ukryj nagłówki
> 3/4 szklanki wody
> pol kostki drozdzy
> pol kostki margaryny
> 2 szklanki maki
> lyzka soli (na wyczucie)
Hmm robiles je kiedys? Jest cienkie i chrupiace?
OK, do rzeczy...
Woda i maka j.w., niecala LYZECZKA soli, lyzka - dwie oleju, a drozdzy... a
drozdzy jak najmniej!! Kiedys tez mialem problem z puszystym ciastem, ale
dzieki kilku paniom z tej grupy juz wiem ze blad lezal po stronie ilosci
drozdzy. Jesli masz paczke 100 g, podziel ja sobie (zarysuj) nozem na 10
czesci, pozniej na pol, czyli 1/20 = 5g drozdzy, nie wiecej!
Niedopuszczalnym grzechem jest dodanie cukru i mleka - tak pisza w
niektorych przepisach - nie wolno! Ciasto nie moze sie kleic, nie moze byc
rowniez za suche - w razie czego dodaj wode albo make, po wyrobieniu niech
rosnie pod przykryciem przez pol godziny (jestem glodomorem wiec i sam nie
pozwalam nawet na 10 min ;). Powyzsze ilosci starczaja mi na 3 male pizze -
tj. wielkosci taleza z mokrofali. Pieke je pod grzalka w mikrofali, ok.
15-20 min. Zapewniam ze pizza bedzie cienka, chrupiaca i pyszna :)
|