Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.
tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "gdaMa" <g...@w...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto na urodziny - JAKIE???
Date: Thu, 10 Jul 2003 14:32:37 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 59
Message-ID: <bejm84$i2l$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <beggfv$age$1@news.onet.pl> <1...@L...pyry.net>
<007401c346d9$1f6b9e60$fb0e4cd5@h0o1t0>
<008601c346db$27f5ace0$fb0e4cd5@h0o1t0>
NNTP-Posting-Host: 213.25.195.100
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="windows-1250"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1057840196 18517 213.25.195.100 (10 Jul 2003 12:29:56
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Jul 2003 12:29:56 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:163917
Ukryj nagłówki
Elżbieta wrote:
> Elżbieta wrote:
>> włozyłam do mikroweli, było tam z 20 minut i w ?rodku mam wegielek
>> ;(
> słuchajcie czy w takim razie 10 minut w kuchence powinno wystarczyć??
> czy kto? tu ma do?wiadczenie z ciastami w mikroweli??
Niestety nie mam, ale tez jestem zainteresowana doświadczeniami jak i
przepisami.
Znalazłam natomiast przypadkowo przepis na _Ciasto ananasowe odwracane_
na stronie http://www.kuchnia.gery.pl/k27.php podanej przy gdzieś w
poście _nalewkowym_
wklejam przepis:
//Ciasto ananasowe odwracane
----------------------------------------------------
--------------------
--------
1/4 filiżanki masła
1/3 filiżanki brązowego cukru
1 puszka plasterków ananasa (około 250 g)
4 maraskino (wisienki do dekoracji deserów) przekrojone no połówki
1 1/4 filiżanki jasnej mąki
3/4 filiżanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/3 filiżanki miękkiego tłuszczu
1 jajo
sok z ananasa i mleko (razem 1/2 filiżanki)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób wykonania :
Ogrzewać masło w okrągłym naczyniu (o średnicy 20 cm) przez 1 minutę, aż
się stopi (regulator mocy w położeniu WYSOKI).
Posypać cukrem.
Odsączyć ananasy (zostawić syrop) na papierowym ręczniku i rozłożyć w
naczyniu.
Przybrać wisienkami.
W małej misce ubijać przez 3 minuty mąkę, cukier, proszek do pieczenia,
sól, tłuszcz, jajo, syrop i wanillę.
Ostrożnie polać masą owoce i ogrzewać przy regulatorze mocy nastawionym
na WYSOKI przez 9 - 10 minut.
Po skończeniu ogrzewania nakłuć ciasto wykałaczką i sprawdzić, czy się
upiekło (sucha wykałaczka).
Wyłożyć ciasto na talerz, odwracając je i pozostawiając na nim przez
kilka minut naczynie, w którym się piekło.
Podawać gorące lub ciepłe.\\
Ja robiłam kiedyś (dawno, oj dawno temu:-)) chyba nawet dokładnie takie
samo ciasto (przynajmniej tez z ananasem i tez _odwracane_) ale w
piekłam w piekarniku.
--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda), Mareczek (27.02.2000)
http://www.babyboom.pl/temat.asp?id=614
http://strony.wp.pl/wp/mmmki/
|