Data: 2016-11-01 22:39:03
Temat: Re: Ciasto z jablkami
Od: Animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2016-11-01 o 21:41, Ikselka pisze:
> Dnia Mon, 31 Oct 2016 22:43:57 +0100, Animka napisał(a):
>
>> W dniu 2016-10-31 o 22:29, Ikselka pisze:
>>> http://www.mniammniam.com/Ciasto_ze_sliwkami__najlep
sze_na_swiecie_-2093p.html
>>> Jest rzeczywiście najlepsze na świecie. Najczęściej piekę kruche lub
>>> półkruche ciasta z owocami, ale kiedy chcę ucierane, to robię własnie to i
>>> już nie szukam innych przepisów.
>> Skopiowałam przepis i upiekę.
> Mała uwaga: tam jest napisane, żeby surowe ciasto przelać... itp. Otóż jest
> ono dosyć gęste, tak że nieźle utrzymuje kształt, nie ścieka ze szpatułki -
> tak więc mowa być powinna w przepisie raczej o przełożeniu go do foremki,
> niż o przelaniu. Nie trzeba się przerażać tą gęstą konsystencją, która
> przypomina raczej krem. Ciasto dobrze utrzymuje nawet dużą ilość owoców
> (część się w nim zatapia podczas pieczenia, nie opadając na dno), wychodzi
> po upieczeniu bardzo lekkie i puszyste, w sam raz wilgotne, takie, jakie ma
> być ciasto z owocami. Nie glut, nie klucha, nie omlet. Idealne.
To tak jak moje - ulubione, które jeszcze surowe wyskrobuję z naczynia
bo dobre.
--
animka
|